Divatdiéták csapdájában, avagy egészséget áldozni fogyásért?

A különféle divatdiéták töretlen népszerűségnek örvendenek annak ellenére is, hogy mostanában egyre többet hallani egészségkárosító hatásukról. Különösen nyár előtt könnyű bedőlni a néhány nap, hét alatt jelentős súlyvesztéssel kecsegtető fogyókúráknak.

Nem is hinnénk, de a fogyókúra-őrületnek komoly múltja van. Sissi legendásan karcsú alakját sanyarú éheztetésnek köszönhette, a gyönyörű magyar királyné keveset evett, és rengeteget sportolt. A családi étkezések nagy részén nem is vett részt, hogy tartani tudja szigorú diétáját. Az 1920–1930-as évek Amerikájának szépségideáljai a fiús, sovány alkatú színésznők voltak, mint például Louise Brooks, Lauren Bacall vagy Jean Harlow. Ekkor kezdett elterjedni a napi 700 kalóriát engedélyező Hollywood-diéta, amely naponta három-hat tojást, némi sovány húst – főként szárnyast – és egy kis egzotikus gyümölcsöt engedélyezett. Ennél is keményebb volt a Cambridge-diéta, amely gyakorlatilag csak folyadékbevitelből állt napi 320 kalória értékben.

Egy istenített és elátkozott diéta

„Egy nő soha nem lehet elég gazdag és elég sovány.” Ez a mondás a divat nagyasszonyától, Coco Chaneltől származik, és úgy tűnik, napjainkban a gyors fogyást ígérő diéták népszerűbbek, mint valaha. Az egyik leghíresebb, ám legvitatottabb diétát egy amerikai orvos, Dr. Robert C. Atkins alkotta meg, 1972-ben adta ki a Dr. Atkins forradalmian új étrendje című könyvét. A doktor elmélete az volt, ha az étrendből szinte teljesen kiiktatjuk a szénhidrátokat, akkor megszűnik a tartalék zsírképzés, és a szénhidráthiány miatt a szervezet elkezdi a zsírokat bontani.

A diéta négy szakaszra bontható, első szakaszára szigorú szénhidrátszegény táplálkozás a jellemző. A negyedik szakasz eléréséig fokozatosan növekszik a fogyasztható szénhidrát mennyisége, azonban ez a mennyiség még mindig sokkal kevesebb, mint az egészséges táplálkozásban ajánlott. Az Atkins-diétát folytatók mindössze 70-120 gramm szénhidrátot fogyasztanak a 4. szakasz elérésekor, míg egy egészséges felnőtt szervezet számára napi 300 gramm szénhidrátra lenne szükség. Mivel ez az étrend kevés szénhidrátot tartalmaz, következésképpen a zsír és a fehérje mennyisége a napi energiamennyiségen belül magasabb lesz, mint a kívánatos.

Atkins diétáját fejlesztette tovább Arthur Agatston szívgyógyász, akit az motivált, hogy mozgás nélkül is hatékony étrendet találjon betegei számára. A South Beach-diéta néven elhíresült fogyókúra megtartotta a húsok korlátlan fogyasztását, viszont engedett a szénhidrát tilalmából. Különbséget tesz jó és rossz szánhidrátok között: a jók (alacsony glikémiás indexű) lassan, de tartósan emelik a vércukorszintet, így később jelentkezik csak az éhségérzet, és tovább marad jóllakott az ember.

Denise Richards szétválaszt, Jennifer Aniston zónázik

Dr. Peter D'Adamo természetgyógyász dolgozta ki a vércsoport-diétát, amely arra épül, hogy a különböző vércsoportú embereknek más-más táplálékra van szükségük. A vércsoportot a vörösvértestek felületén elhelyezkedő fehérjeláncok határozzák meg, D'Adamo szerint ezek a láncok kölcsönhatásba lépnek az élelmiszerben megtalálható fehérjékkel, és a nem megfelelő ételek megbetegítik a szervezetet. Az emberiség négy alapvércsoportba sorolható, ezek történetileg nem egyszerre, hanem a fejlődés során alakultak ki.

Legrégebbi a 0-ás, a vadász ősök vércsoportja, nekik magas fehérjetartalmú élelmiszereket, sok húst, halat, májat kellene fogyasztaniuk. A földműves ősökre visszavezethető A-s vércsoportúaknak növényi eredetű élelmiszerekben gazdag, és csak kevés húst tartalmazó étrendet ajánl: sok zöldséget, gabonafélékét, hüvelyeseket, káposztaféléket, sokféle gyümölcsöt. A B-s vércsoportot a mindenevő nomád elődöktől örökölte az emberiség, az ebbe a csoportba tartozók étrendje a legváltozatosabb. Húsok, tejtermékek, gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek egyformán szerepelnek az ajánlott ételek között. A titokzatos AB vércsoportváltozat a legkésőbbi és a legritkább, számukra vegyes étrend, inkább többszöri, kis mennyiségű étkezés ajánlott.

A sztárok körében még mindig népszerű az úgynevezett zónadiéta, mely étkezéskor állandó „szénhidrát, fehérje, zsírtartalom” arányt (40% – 30% – 30%) próbál betartani. Teljesen mellőzi például az olyan szénhidrátokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket, mint a banán, a kukorica vagy a répa. Noha eddig nem sikerült bebizonyítani, hogy van-e tudományosan megalapozott hatása is, a szétválasztó diéta mégis hatalmas népszerűségnek örvend. A diéta során fehérje-, keményítő-, szénhidrát- és gyümölcsnapok követik egymást. A fehérjedús ételeket tilos keverni a keményítőtartalmúakkal, így például hús mellé szigorúan tilos krumplit vagy rizst fogyasztani. A 90 napos fogyókúra tulajdonképpen ezekre a négynapos szakaszokra épül, csak teljes három hónapon át kell tartani a szigorú étrendet.

És az igazán agyament diéták

Ezeknek a diétáknak az a legnagyobb veszélye, hogy míg egyes táplálékfajtákat kiszorítanak az étrendből, addig más fajtákból túl sokat is bevisznek. Az Atkins-diéta például aszkétikusan bánik a szénhidrátokkal, de mondjuk minden további nélkül engedélyezi a zsírokat. Az egyes ételekre fókuszáló diéták még ennél is nagyobb kárt okoznak a szervezetben. Ilyen például a szőlődiéta, mely során a folyadékon kívül naponta három kiló szőlő fogyasztható.

A káposztaleves-kúra egy hét alatt ötkilós fogyást ígér, cserébe hét napon át kell enni a pontos recept szerint elkészített levest, melyből gyakorlatilag korlátlan fogyasztást engedélyez. Tiltja viszont a tojást, a kenyeret és a rántott ételeket is. A gyors súlyvesztést a káposzta zsírégető hatásával magyarázza, mely méregteleníti a szervezetet, és beindítja a zsírégetést. A folyamatot persze nem támasztották alá tudományosan. Különösen radikális a rizs-, illetve a burgonyadiéta, melyek napi 1 kiló sós vízben főtt burgonyából vagy rizsből állnak. Az almakúránál napi hat alma fogyasztható, míg az ananászdiéta 2-4 kiló ananászt, kevés húst és halat ír elő.

Se vége, se hossza a rendre felbukkanó „csodadiétáknak”, melyek néhány nap vagy hét alatt látványos súlyvesztéssal kecsegtetnek. Könnyű belátni, hogy ezek a diéták már rövid idő alatt is súlyos károkat tudnak okozni a szervezetben: míg egyes tápanyagokból akár életveszélyes hiány, addig másokból túlzott bevitel alakulhat ki. A fogyni vágyók jobban teszik, ha orvos vagy dietetikus tanácsát kérik ki, mielőtt diétába vágnának, így csak a kilókat, és nem az egészségüket vesztik el.

„A kisbirtoknak maradna a zöldség, a gyümölcs”
„A kisbirtoknak maradna a zöldség, a gyümölcs”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.