Divatba jön a szelektív gyűjtés

Úgy látszik, a műanyag palackokat a legkönnyebb külön gyűjteni, mert azok kerülnek legnagyobb számban a szelektív gyűjtőkbe.

Országos szinten öt százalékkal nőtt a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége 2009 első félévében az előző év azonos időszakához képest - monda Viszkei György, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az újrahasznosítási hónap kezdete kapcsán.

A szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozó legnagyobb hazai cég vezetője hozzátette: legnagyobb növekedést a műanyagoknál regisztráltak, itt 14 százalékot meghaladó volt a bővülés. Vagyis az üdítős és ásványvizes palackokat egyre többen gyűjtik külön, és dobják a kihelyezett gyűjtőkbe.

Mivel a hulladék összvolumene nagyjából állandó, a szelektíven gyűjtött mennyiség növekedése egyúttal a szelektív gyűjtés arányának emelkedését is jelenti. Viszkei külön felhívta a figyelmet arra, hogy a csomagolási üveghulladék újrahasznosítási arányát a jelenlegi 30 százalékról három év alatt meg kell duplázni Magyarországon, hogy az ország teljesítse az Európai Unió által megkövetelt célszintet. A mutató 2002-ben még 10 százalékon állt.

Az idén hatodszor megrendezett újrahasznosítási hónap keretében egy hulladékhasznosítást bemutató interaktív kiállítás szeptember 8. és október 9. között az ország 25 településére látogat el. A kiállítás Budapesten mától csütörtökig az V. kerületi Városháza parkban tekinthető meg.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.