Discovery: egy nappal meghosszabbított út

Egy nappal meghosszabbította a Discovery űrsikló utolsó misszióját az amerikai űrkutatási hivatal, hogy több idő maradjon az új tárolómodul beüzemelésére, és egyedülálló fotók készülhessenek a Nemzetközi Űrállomásról.

A Discovery két amerikai asztronautája, Stephen Bowen és Alvin Drew keddre virradóra hat és fél órát tartózkodott a nyílt űrben. Első űrsétájuk során előkészítették a "terepet" egy többfunkciós tárolómodul felszerelésére, amelyet az amerikai űrrepülőgép szállított az űrbázisra.

Az űrállomásból így néz ki a Föld nevű bolygó felől kinyitott raktérrel közeledő űrsikló
The space shuttle Discovery is seen with Earth in the background as the shuttle approaches the International Space Station for docking in this February 26, 2011 photograph by an Expedition 26 crew member released by NASA. Shuttle Discovery astronauts worked alongside the International Space Station crew on Sunday to prepare the orbital outpost for life after the United States retires its three existing spaceships. Picture taken February 26, 2011. REUTERS/NASA (SCI TECH IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Az űrhajósok komoly műszaki problémákkal szembesültek. A NASA szerint a Kupola modulon felmondta a szolgálatot egy robotkar vezérlőegysége. Az asztronauták nem várták meg a berendezés újraindítását - ez 30 percet vett volna igénybe -, s úgy döntöttek, hogy a Destiny labormodul pótvezérlőpaneljével végzik el a munkát. A nehézségek ellenére sikerült végrehajtaniuk az összes tervbe vett feladatot, s arra is volt idejük, hogy a japán űrhajózási hivatal megbízásából "megtöltsenek" űrvákuummal egy fémhengert, amelyet egy japán múzeumban fognak kiállítani.

A Discovery utolsó, 39. missziója így egy nappal később, március 8-án ér véget.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.