Unortodox zsírégetés

Azoknak, akiknek nem jön be a gépzene, nincs kedvük órák hosszat az edzőteremben kínlódni, vagy elegük van a megterhelő, fárasztó aerobik órákból, ahol több száz guggolás és térdhúzás vár a sportolni vágyókra, kiváló lehet az Almásy Csilla által kidolgozott dinamikus jóga.

A dinamikus jóga szépen csendben hat a testre. Az alakformáló vagy zsírégető óráktól eltérően itt nem dübörög a gépzene, nem kell több száz guggolást, térdemelést, fekvőtámaszt csinálni, mégis hatásos. Ezt másnap érzi csak igazán az ember, amikor olyan izmait véli felfedezni, melyeket korábban soha nem érzett.

Dinamikus jóga
Dinamikus jóga

Almásy Csilla hosszú évekig, „civil” szakmáját gyakorolva, sokakhoz hasonlóan naphosszat az íróasztalánál görnyedt. – Államigazgatási, majd közgazdász diplomáim megszerzése után a jogi kiadói pályán dolgoztam közel 10 évig, eleinte felelős szerkesztőként, majd marketingesként – mondja. Ez azonban nem tette őt maradéktalanul boldoggá. Hiányzott neki a mozgás, ezért úgy döntött, sport szakirányba is képzi magát. Először aerobikoktatói képesítést szerzett és irodai munkája mellett esténként aerobik órákat tartott. Sorra következtek a különböző óratípusok tanfolyamai, köztük a preventív gerinctréneri képzés, amely teljesen magával ragadta, és 2008-ban végleg felhagyott polgári foglalkozásával.

A dinamikus jóga a klasszikus jóga ászanákból (gyakorlatokra) építkezik, ezeket a statikus pózokat „dinamizálja”: egyik gyakorlatból építkezik a másik, a feladatok pedig egyre nehezednek. Ő a jógát elsősorban a test felől közelíti meg, különös figyelmet szentelve a gerincnek, és kihagyja a spirituális részt.

A gyakorlatokat szinte bárki el tudja végezni, az oktató ugyanis alternatívát kínál a kezdő és a haladó résztvevőknek egyaránt. Az egyetlen kivételt talán a kismamák képzik. Almásy Csilla tapasztalata szerint a várandósság előrehaladtával bizonyos mozdulatsorokat már nem vagy csak módosítva hajthatnak végre, és nekik egy idő után már nem éri meg elmenni.

Aki azt gondolja, hogy a lassú, kitartott mozdulatok elvégzése könnyű, téved. Egészen változatos az óra menete, és noha nem kell minden gyakorlatot rengetegszer ismételni, mégis átmozgat és leizzaszt. – Erős, feszes, szálkás izmokat, egészséges, stabil, rugalmas gerincet eredményez – mondja az oktató.

A módszerben Vári Bertalan Harangozó díjas táncművész is látott lehetőséget, és felkereste Almásy Csillát, hogy eddze társulatát. Az egyik legtehetségesebb hazai tánctársulat táncosai jó ideje ezzel tartják karban magukat, és elmondásuk szerint már nem fáj a hátuk akkor sem, ha 70-80 percet táncolnak végig tökéletes tartással, peckesen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.