A cigizés újabb káros mellékhatására bukkantak

Kár halogatni a dohányzásról való leszokást a nikotin nyugtató hatására hivatkozva. Brit tudósok megállapították, hogy a bagósok 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósok és nehezebben küzdenek meg a szorongással, mint a nemdohányzók.

A University College London kutatói úgy találták, hogy az exbagósok mentális egészségüket tekintve a leszokástól számított bizonyos idő múlva már megkülönböztethetetlenek azoktól, akik sohasem dohányoztak.

A kutatás vezetője, Robert West professzor a brit Daily Mailnek elmondta, hogy a depresszió előfordulása az exdohányosok körében sokkal alacsonyabb, mint az aktív dohányosok esetében. University College London orvos pszichológusa szerint fontos tanulság, hogy a dohányzás nem csak a fizikai, hanem a mentális egészségre is káros hatással van.

A vizsgálatban 6500 negyven évesnél idősebb ember vett részt. Az eredmények szerint az aktív dohányosok 18,3 százaléka küzd depresszióval, míg a legalább egy éve leszokottak és a soha sem dohányzók 11,3 illetve 10 százaléka szenved mentális betegségekben.

A British Heart Foundation (BHF) március 11-én, a Nem dohányzás napján adja közre a legfrissebb kutatási eredményeket.

„Van az a hiedelem, hogy a dohányzás csökkenti a szorongást és a stresszt, és ez sok dohányost visszatart a leszokástól. Pedig a dohányzás ahelyett, hogy segítene az embernek kikapcsolni, pont hogy feszültebbé és szorongóbbá tesz" – mondta el Dr. Mike Knapton, a BHF orvos-igazgatója hozzátéve: minden dohányosnak tisztában kellene lennie azzal, hogy a füstölés csak átmenetileg csökkenti a stresszt, melyet egyébként éppen a függőség vált ki.

Korábbi kutatások is kimutatták, hogy a dohányosok körében magasabb az öngyilkosok aránya, de ezt azzal magyarázták, hogy a pszichiátriai gondozottak eleve hajlamosabbak a rászokásra. A Washington University kutatói azonban úgy találták, hogy a nikotin és a dohánytermékekben található más vegyi anyagok önmagukban kiválthatják, illetve súlyosbíthatja a mentális zavarokat. A tavaly publikált tanulmány szerint a cigarettáról való leszokás ugyanolyan hatékony lehet a szorongásos betegségek kezelésében, mint az antidepresszánsok.

Korábbi tanulmányokat elemezve brit egyetemek kutatócsoportjai is több olyan dokumentált esetet találtak, ahol a dohányzás abbahagyása hatékonyabb kezelésnek bizonyult a gyógyszerszedésnél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.