A szexuális erőszak sem állhat az Uber útjába

Noha decemberben betiltották, január végén ismét működési engedélyt kért az önkéntes magánszállítókat kiközvetítő mobilalkalmazás, az Uber Delhiben.

Az indiai közlekedési minisztérium decemberben közleményben közölte, hogy betiltják az okostelefonos sofőrszolgáltató alkalmazást, a Ubert, miután egy 26 éves nőt megerőszakolt az egyik taxisofőr.

A 32 éves Shiv Kumar Yadav decemberben állt bíróság elé, nemi erőszakkal és emberrablással vádolják.

A történtek után az amerikai cég közleményében szörnyűnek nevezte a történteket, és közölték, mindenben támogatják és segítik az áldozatot és családját. Az Uber elismerte, hogy van még mit csiszolni az alkalmazáson. Januárra beépítettek az applikációba egy vészjelzőt, mellyel azonnal jelezheti az utas, ha valami gond van fuvar közben.

A cég ugyanakkor kitart azon állítása mellett, hogy megfelelően ellenőrzik a sofőröket. Ennek némiképp ellentmond, hogy Shiv Kumar Yadav ellen 2011-ben egyszer már vádat emeltek nemi erőszak miatt.

Indiában, ahol minden 21. percben megerőszakolnak valakit, sorsfordító volt a 2012-es eset, amikor egy 23 éves orvostanhallgatót és párját megtámadták egy Dwarka negyedbe tartó buszon. A lányt a csoportos nemi erőszak és bántalmazás után kidobták a mozgó járműből, a kórházban belehalt sérüléseibe.

A történtek után a nemi erőszakot szigorúbban büntető törvényt fogadott el a parlament, ám a beszámolók szerint az intézkedés ellenére sem csökkent az erőszakos esetek száma. Szakemberek szerint a legfontosabb az lenne, hogy megváltozzon a társadalom attitűdje, minden más csak részben orvosolja a problémát.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.