David Bowie-t akarják a húszfontos bankjegyre

Már több mint 27 ezren írták alá azt a petíciót, melyet egy gyászoló Bowie-rajongó indított el, hogy az egy hete elhunyt énekes és zeneszerző arcképe kerüljön a húszfontos bankjegyre Nagy-Britanniában.

Az online petíció indítójának érve szerint Bowie zenéje sok sok embert kísért el aláfestésként az élet fordulópontjain, vizuális művészete és megjelenése pedig új dimenziót nyitott a mainstream kultúra számára. Ezen felül egy 2002-es közvélemény-kutatás eredménye szerint Bowie volt a 29. a 100 legnépszerűbb brit listáján, így aligha van alkalmasabb ember arra, hogy az új húszfontos bankjegyen díszelegjen.

Így nézne ki az új húszfontos a rajongói óhaj szerint
Így nézne ki az új húszfontos a rajongói óhaj szerint

Az Egyesült Királyság központi bankja, a Bank of England 2015 májusában kérte fel a közvéleményt javaslatra, hogy ki szerepeljen az új húszfontos bankjegyen, aki Adam Smith közgazdászt váltja majd. A bank nyitottan állt a kérdéshez, a BBC szerint „festőtől bútorasztalosig" bárkit lehetett ajánlani, csakhogy a szavazást már lezárták, az eredményhirdetés várhatóan tavasszal lesz. Ha a petíciót elég sokan írják alá (péntek délután még 15 ezernél tartottak, szombat délelőttre ez a szám meghaladta a 27 ezret), az talán hatással lehet a döntésre - írja a Newsweek.

Sikerben viszont aligha reménykedhet az több mint ötezer rajongó, aki szombat délelőttig aláírta a petíciót, amelyet a Mars bolygó David Bowie-ra való átkereszteléséért indítottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.