Daisy után most Bob miatt fagyoskodik Németország

Németországban keddre megszűnt a havazás, de maradt a jég és a fagy. Meteorológusok szerint a Daisy névre keresztelt hóvihar elhagyta az országot, helyette azonban egy újabb hideghullám jön, amely Bob névre hallgat.

Németországban keddre megszűnt a havazás, de maradt a jég és a fagy. Meteorológusok szerint a Daisy névre keresztelt hóvihar elhagyta az országot, helyette azonban egy újabb hideghullám jön, amely Bob névre hallgat.

Az elmúlt napok rendkívüli időjárási viszontagságai által leginkább sújtott északi, illetve északkeleti tartományokban lassan normalizálódik a helyzet, a hóeltakarítás azonban még napokat vehet igénybe. A külvilágtól szinte teljesen elzárt Fehmarn szigetét kedd reggelre kiszabadították kényszerű fogságából, a hatalmas hó és a jég azonban változatlanul óriási problémákat okoz.

Az éjszaka folyamán az autópályákon a jég miatt számos közlekedési baleset történt, és különösen az északi régiókban több autópálya-szakaszt még mindig lezárva tartanak.

Nemcsak északon, hanem az ország más régióiban is a hóeltakarítás, illetve az utak megtisztítása jelenti a legnagyobb gondot. Az illetékes hatóságok az elmúlt napokban éjt nappallá téve dolgoztak, ennek ellenére sehol nem győzték az utakat borító hó eltakarítását. Berlinben például csaknem 500 jármű és több ezer fő végezte a mintegy 5000 kilométer hosszúságú főútvonalak megtisztítását, a mellékutcák azonban még szinte mindenütt járhatatlanok.

Németország még ki sem került a hó és a fagy szorításából, máris éles vita kezdődött a katasztrófa-elhárítás pénzügyi terheinek vállalásáról. Több település, illetve járás az elmúlt napokban a hóeltakarítással kapcsolatban felélte költségvetését, és több helyütt most a tartományi, sőt a szövetségi kormányra kívánják hárítani az anyagi terheket. Folyik a károk felmérése is, előzetes becslés szerint azok több tízmillió euróra rúgnak.

Kedd délelőtti közlés szerint lassan normalizálódik a vasúti közlekedés, elsősorban Észak-Németországban azonban továbbra is jelentős késésekkel kell számolni.
Helyreállt viszont a légiközlekedés. A frankfurti nemzetközi repülőtér kedden délelőtt - hosszú idő óta először - ismét menetrend szerint indította és fogadta a járatokat.

 

Az A20-as autópálya egy szakaszát is lezárták
Snow ploughs clear a section of the A20 motorway between Guetzkow and Greifswald which has been closed due to snow drifts, in northern Germany January 11, 2010. Snow and icy weather disrupted travel across Europe on Sunday, causing hundreds of motorists had to abandon their cars in the northeastern German state of Mecklenburg-Vorpommern, where a foot of fresh snow fell and trapping others in their cars for hours on the A20 autobahn because normal snow ploughs could not reach them, authorities said. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: ENVIRONMENT TRANSPORT IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.