Csúszópénz fejében elengedték a börtönből

Két vádlottat felfüggesztett, egyet pedig letöltendő szabadságveszésre ítélt hétfőn a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság Katonai Tanácsa a büntetés-végrehajtási ezredesek perében.

Főként hivatali visszaélések, továbbá vesztegetés miatt szabott ki pénzbüntetéseket, illetve három esetben szabadságvesztést hétfőn Szabó Krisztián katonai tanácsa a büntetés-végrehajtási ezredesek pereként emlegetett bűnügyben.

Különlegessége volt az ügynek, hogy a korábban a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán is dolgozó ezredes, az elsőrendű vádlott – aki a vádirat szerint kapcsolatai révén jogtalan előnyökhöz juttatott elítélteket, s egyiküktől egymillió forintot kapott – kikerült az eljárásból, ügyét elkülönítette és felfüggesztette a bíróság, mert orvosszakértői vélemény szerint betegsége miatt képtelen a védekezésre. Ellene akkor folytatható az eljárás, ha megszünnek súlyos egészségügyi gondjai. Az ítéletek így nélküle, tíz vádlott ügyében születtek meg.

A bírósági indoklásból kikerekedő történet szerint a fogvatartott Á. János vállalkozó különböző, őt meg nem illető előnyökhöz jutott a börtönben. Jogtalan eltávozásokat kapott, illetve a számára jobb körülményeket teremtő börtönökbe, így például a tököli büntetés-végrehajtási intézetbe került. Kivételezett helyzetét barátjának, az első rendű vádlottnak köszönhette, aki kapcsolataival érte el számára a kedvezményeket.

A bíróság bűnösnek találta I. László ezredest, nyugalmazott tököli intézetparancsnokot, aki saját hatáskörében Á. Jánosnak egyebek között büntetés-félbeszakítást és soron kívüli látogatást engedélyezett. I. Lászlót a bíróság folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés miatt tíz hónapi – két évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte, s elrendelte lefokozását.

V. Alfréd ügyvéd négy hónap felfüggesztett fogházat kapott, mert a bíróság szerint közreműködött abban, hogy elítéltek hamis orvosi igazoláshoz jussanak. A többszörösen visszaeső Á. Jánost hivatali vesztegetésben, hivatali befolyással történő üzérkedésben mondták ki bűnösnek, halmazati büntetése 3 év hat hónapi fegyház. Három vádlottat felmentettek.

Az ügyész három napos gondolkodási időt kért, az elítéltek többsége fellebbezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.