Csupasz mellek várják a focidrukkereket Ukrajnában

Ukrajna a szexturizmus egyik fő állomása. A Femen nőjogi csoport – akik korábban már többször küzdöttek meztelenkedéssel a nők kizsákmányolása ellen – ígérete szerint a kontinenstorna ideje alatt sem hagyja abba harcát a prostitúció ellen.

A szervezetet többen kritizálták, hogy ők maguk azok, akik meztelenségükkel arra hívják fel a figyelmet, hogy az ukrán nők csupán szexuális tárgyak, a harcos jogvédők szerint azonban csak akkor figyelnek fel rájuk és ijednek meg tőlük a férfiak, ha meglátják a melleiket. Míg a Femen tagjai a nők jogaiért küzdenek, a prostituáltak megélhetésüket féltik.

Ukrajnában egy átlagos prostituált 1240 dollárt keres havonta, ez viszonylag magas jövedelemnek  számít a 340 dolláros átlagkeresethez képest. A jó keresetért azonban magas árat fizetnek a lányok. Az országban minden harmadik prostituált kábítószerfüggő, míg a kijevi „különítménynek” becslések szerint 30 százaléka HIV-vel fertőzött.

Ukrajnában mindennapos a gyermekprostitúció és az emberkereskedelem. Akit prostitúción érnek, 20 dollárral bírságolják, de a gyakorlatban a szexmunkások arra kényszerülnek, hogy a rendőrségnek védelmi pénzt fizessenek. A prostituáltak ezért a legalizációért küzdenek.

Ukrajnában a felnőtt lakosság 1,1 százaléka AIDS-fertőzött, ezért az emberi jogi aktivisták arra figyelmeztetik az országba érkező futballrajongókat, hogy védekezés nélkül ne létesítsenek szexuális kapcsolatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.