Öt északi szélesszájú orrszarvú maradt a világon

Vasárnap a San Diego Zoo Safari Parkban elpusztult Angalifu, a világ utolsó hat északi szélesszájú orrszarvújának egyike.

Angalifu 44 éves volt. A halálának az oka egyelőre nem ismert. „Most, hogy Angalifu elment, mindössze öt északi szélesszájú orrszarvú él a világon, köztük Nola, a mi idős nőstényünk” - írja közleményében az állatkert. A kihalás szélén álló faj egy példánya Csehországban él, míg háromnak egy kenyai vadrezervátum ad otthont.

Az orrszarvút leginkább tülkéért vadásszák, melyekre hatalmas a kereslet, több tízezer dollárért árusítják. A szakemberek szerint jövedelmezőbb az orrszarvúk szarvával kereskedni, mint ha drogban utazna az ember.

A rinószarv nemzetközi kereskedelme 1977 óta tilos, ám Ázsiában a mai napig státusszimbólumnak számít az ebből készült tárgyak birtoklása, illetve számos hiedelem él a tülökből készült őrlemény varázslatos gyógyerejéről, amelyeket az orvostudomány határozottan cáfol, hiszen a tülök ugyanolyan anyagból van, mint a lovak patája vagy az emberi köröm.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.