Csúnyán ráfázhatunk az interneten vásárolt kontaktlencsékre

Több mint 120 millió ember használ kontaktlencsét világszerte és közülük egyre többen vásárolnak interneten keresztül. Egyrészt így nem kell szemorvosi vizsgálatra költeniük, másrészt maga a lencse is olcsóbb, ám ezzel akár a szem egészségét is veszélyeztethetik, figyelmeztetnek a szakértők.

A Daily Mail cikke szerint ugyanis 2010 óta megduplázódott egy súlyos fertőzés, az Acanthamoeba parazita által okozott megbetegedések száma Nagy-Britanniában, ezért pedig közvetett módon az olcsó kontaktlencsék felelhetnek: az emberek riktábban járnak szemorvosi vizsgálatra, így már csak akkor derül ki a fertőzés, amikor a beteg látásromlást és erős fájdalmat tapasztal. Pedig minden harmadik eset olyan súlyos, hogy a beteg elveszíti a szemgolyóját.

John Dart, a londoni Moorfields Szemészeti Kórház professzora elmondta, míg 2010-ig évente nagyjából száz Acanthamoeba-fertőzéses esettel volt dolguk, addig ez a szám mára eléri a kétszázat is. Sokan kevésbé súlyos fertőzéseken esnek át, és azokkal nem is mennek orvoshoz, így jóval több ember lehet érintett.

Dart szerint az emberek szeretnének pénzt spórolni a vizsgálatokon, ezért is vásárolnak kontaktlencsét az interneten, ám ezek a szemészeti ellenőrzések nagyon fontosak a szem egészségének megóvása miatt.

A szakember azt is hozzátette, sokan nem tartják be a kontaktlencse-viselés alapvető higiéniai szabályait, és túlhordják a lencsét, nem fertőtlenítik azt behelyezés előtt vagy koszos kézzel nyúlnak a szemükbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.