Csuklással nyitottak a budapesti koalák

Egyhetes karantén után csütörtökön ünnepélyes külsőségek között mutatták be a fővárosi állatkertben a nagyközönségnek Magyarország első koaláit. Vobara és Nur-Nuru Bin a felhajtást a fajukra jellemző sztoikus nyugalommal fogadták. A stressz miatt csuklottak egy kicsit, de aztán gyorsan elaludtak.
Miközben Ausztrália Victoria államában – igaz, természetvédelmi okokból – az elmúlt években több száz koalát altattak el, addig Budapesten nagy felhajtással mutatkoztak be az állatkert legújabb sztárjai. A két, már régebben kiválasztott három év körüli hím végül nem repülővel, hanem közúton, a DHL kocsijával tette meg az utat, amelyet jól viseltek. A furgon először a belga Planckendaelből hozta el kísérő ápolójával az egyik jószágot, majd a duisburgi állatkertben megállva egy külön műanyag ládában felpakolták társát is. Megérkezve a két állatnál enyhe stresszes tünetek léptek fel, ami koaláéknál csuklásban nyilvánul meg. Ez azonban hamar elmúlt, körbejelölték területüket, táplálkozni kezdtek, majd álomba merültek.
Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A fővárosi állatkert friss sztárjainak a régi parasztudvar helyén új Koalaház is épült, amelyben üveg mögött, az esetleges rivalizálás elkerülése miatt egymástól elkülönítve láthatók az eukaliptuszrágcsáló jövevények. A koalák speciális lombtakarmánya, melyből néhány szállítmány egy dél-angliai eukaliptusztermesztőtől már korábban megérkezett, ezentúl heti két alkalommal jön, méghozzá a DHL ingyen vállalta ennek eljuttatását. Ebből mintegy fél kilót fal be egy erszényes maci a maga komótos módján.

A koalák egyévi csemegéje 9 millió forintjába kerül az állatkertnek, ami két állat esetén nem kis tétel a tízezer állatra jutó 180-féle takarmány 200-220 milliós forintos éves összegéből. A hűtőkamrában tárolt, szépen csomagolt zöld ágakat mindenesetre egy üvegablakon át a látogatók is megtekinthetik, ahogy az állatok rendszeres mérlegelését is. Ezt persze csak az erre külön kiképzést kapott néhány ápoló végezheti, akiken kívül csupán az állatorvos látogathatja, foghatja kézbe az állatkert ritka kincseit.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Európában eddig nyolc állatkert tartott koalákat, most kilencedikként Budapest is felsorakozott hozzájuk. Az állatkertek legáhítottabb fajai közül most már szinte csak az óriáspandát kellene valahogy a Városligetbe varázsolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.