Csökkent a közúti balesetek száma az év első felében

A személyi sérüléses közúti balesetek és a balesetekben meghalt emberek száma egyaránt csökkent az év első hét hónapjában - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön a rendőrség honlapján.

Az előzetes adatok szerint 2011. január 1. és július 31. között összesen 8.613 személyi sérüléses közúti baleset történt, 3,12 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában (akkor 8.890 balesetet regisztráltak).

A csökkenés a halállal végződő balesetek számában is megmutatkozik, 17 százalékkal kevesebb ilyen baleset történt. Az említett időszakban 323-an vesztették életüket az utakon, a tavalyi 393-mal szemben. Súlyos sérüléssel 8 százalékkal kevesebb baleset végződött az év első hét hónapjában az előző év adataihoz képest.

Az ittasan okozott, személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma jelentősen visszaesett az ORFK kimutatásai szerint: a tavalyi 1.032-vel szemben az idén május végéig 847 ilyen eset történt. Ezeknek az összes személyi sérüléses közúti baleseten belüli aránya ennek megfelelően 11,6 százalékról 9,8 százalékra esett vissza.

Az ORFK közleményében kiemelte, hogy a balesetek okai változatlanok: a személyi sérüléssel járó balesetek 27 százalékának a hátterében továbbra is a gyorshajtás áll, az elsőbbségi jog megsértése miatt 1.998 (23 százalék), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 1.375 (16 százalék) baleset történt.

A statisztikák szerint a közúti balesetek túlnyomó részét, 61 százalékát a személygépkocsi-vezetők okozták. A teherautósofőrök a balesetek 9 százalékáért, az autóbusz-vezetők az 1 százalékáért felelősek. A motorkerékpárosok a balesetek 4 százalékát, a segédmotoros kerékpárral közlekedők pedig 5 százalékát okozták. Továbbra is magas, 12 százalékos a kerékpárosok által okozott balesetek aránya; 996 ilyen eset történt - áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.