Csokival a szélütés ellen
Számos kutatás bebizonyította már, hogy a csokoládé jótékony hatással van az egészségre. Most svéd kutatók azt találtákk, hogy azok a férfiak, akik rendszeresen fogyasztanak tejcsokoládét, 17 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek el szélütést, mint azok, akik nem élnek ezzel az édességgel - írja a Daily Mail.
10 éven át vizsgálták a kutatásban résztvevő, 49 és 75 év közötti férfiakat svéd kutatók. A 37 ezer alany közül 1995 szenvedett el szélütést. „A csokoládéfogyasztás előnyös hatása a szélütésre a csokoládé flavonoid tartalmával függhet össze" – véli Susanna Larsson kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa. Mint mondja, az étcsokoládé jótékony hatásaira rég fény derült már, az azonban újdonság, hogy a tejcsoki hasonló hatással van a szervezetre.
A kutatás eredményeit egy nagyobb vizsgálat is megerősítette. Szakemberek 4260, szélütéssel kapcsolatos esetet vizsgáltak meg alaposabban, és azt találták, hogy azok, akik a legtöbb csokoládét fogyasztják, 19 százalékkal kevesebb az esélyük a stroke-ra, mint a csokit nem fogyasztó társaiknak.
Ugyanakkor a szakemberek felhívják az emberek figyelmét, a csoki-evést sem szabad túlzásba vinni, hiszen magas cukor- és zsírtalma miatt számos negatív hatása is van.