Csípős hideg és ónos eső uralja a hétvégét

Tizenkét megyében jelentős mennyiségű ónos eső várható, több járásban, valamint Budapesten már másodfokú riasztás van érvényben. A délkeleti szél a Győr-Baja vonal 100-150 km széles sávjában erős, helyenként viharos lesz, délután -3, +4°C várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kétlépcsős veszélyjelzési rendszere szerint először figyelmeztetést adnak ki azokra a megyékre, amelyekben a nap folyamán veszélyes időjárási események várhatók. A riasztás kiadása azt jelzi, hogy az adott területen már a következő órákban számítani kell a jelzett veszélyes időjárási jelenségekre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat éjfélig szóló veszélyjelzése szerint tizenkét megyére - Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest - valamint a fővárosra is kiterjesztették az ónos eső miatti másodfokú figyelmeztetést. Békés, Győr-Moson-Sopron, Heves és Nógrád megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt.

Az erős széllökések és hófúvás veszélye miatt korábban kiadott figyelmeztetéseket visszavonták.

A délutáni órákig a keleti területek kivételével elszórtan lehet számítani időszakos, általában gyenge ónos esőre vagy fagyott esőre - írták. Várhatóan a délutáni, kora esti óráktól délnyugat, dél felől előbb a Dunántúl nyugati felén, később a Dunántúlon másutt is kiterjedt tartós ónos eső, fagyott eső várható.

A Dunántúl nyugati, délnyugati felén szombat délutántól körülbelül vasárnap reggelig jelentős mennyiségű ónos eső hullhat, amely jelentős mértékű jegesedést okozhat. A dunántúli csapadék a késő esi óráktól a Duna-Tisza-közére is átterjedhet, de ott kisebb mennyiség várható. Az ónos eső, fagyott eső mellett kisebb területen eső, majd az időszak végén, főként az északabbi tájakon havazás is előfordulhat.

A folytatás is fagyos lesz

Az Időkép előrejelzése szerint holnap főként a Dunántúlon alakulhat ki többfelé eső, ónos eső, fagyott eső, az Alpokalján és északnyugaton esetleg havas eső, havazás is. A Dunántúlon és délen szeles marad az idő, -1 és +6°C között alakul a csúcshőmérséklet.

Hétfőn északkelet felől csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap. Kisebb csapadék már csak a nyugati, délnyugati határ mentén alakulhat ki. A Dunántúlon élénk lesz a szél, délután 0-6°C várható.

Kedden és szerdán keleten napos, a Dunántúlon felhősebb idő a legvalószínűbb, jelentéktelen csapadék azonban csak néhol alakulhat ki. A délkeleti szél időnként élénk lesz, hajnalonként fagyni fog, a csúcshőmérséklet azonban fagypont fölött alakul majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.