Csikorgó basszus

A dubstep az új metál – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a híres nu metál banda, a Korn dubstep albummal készül, méghozzá az egyik legfelkapottabb dubstep DJ közreműködésével.

A dubstep az új metál – írta a The Fader magazin még 2009-ben arra utalva, hogy az elektronikus zenei műfaj elsősorban fejrázásra, a fáradt gőz kieresztésére és az élet élvezetére szolgál. Pont úgy, mint a metál. Míg az utóbbi egyik kulcseleme a gitárszóló, addig a dubstepé a torz, röfögő elektronikus basszusok.

A dubstep az ezredfordulón Londonban, az elektronikus zene fellegvárában született, bár akkoriban még csak igen szűk réteg ismerte és szerette a sokszínű, változatos stílusjegyeket mutató műfajt. Ami lassan, de biztosan beszivárgott a mainstream zenébe.

A 23 éves Sonny Moore, művésznevén Skrillex olyan sztároknak készít hivatalos remixeket, mint Lady Gaga, a Black Eyed Peas vagy Bruno Mars.

Az amerikai producer-zenész nevével a magyar közönség is egyre többet találkozhat, hiszen néhány számát rendszeresen játssza az MR2 Petőfi Rádió is.

Baki Gábor, alias Andro jelenleg az egyik legfelkapottabb hazai DJ úgy gondolja, Skrillex sikere annak köszönhető, hogy megfelelően keveri a különböző stílusokat zenéjében. Ehhez pedig minden adottsága megvan, hiszen az első lemez, amit vásárolt egy Prodigy album volt, de hallgatott Marily Mansont, Nine Inch Nails-t és Kornt is. Ráadásul évekig gitározott és énekelt egy amerikai emo-bandában, a From First to Lastban. Mindezeket a hatásokat megpróbálta egyesíteni saját zenéjében. Első ep-jét tavaly nyáron tette közzé az interneten. – Néhány hónap leforgása alatt több ezer ember töltötte le, s azóta is, folyamatosan töltik le a számokat. Ez az az inspiráció, ami ahhoz kell, hogy zenét csináljak – írja honlapján Skrillex.

A Skrillex-féle dubstep inspirációs hatását pedig jól mutatja, hogy nemrég korábbi kedvence, a Korn együttes kereste meg őt egy közös szám ötletével. – Hallottam néhányat Skrillex remixeiből, és úgy éreztem, rendelkezik a kellő érzékenységgel ahhoz, hogy összekapcsoljon minket egy újfajta kemény hangzással. Olyan irányvonallal, amely megtartja a Korn gitárhangzását és lüktetését – mondta az együttműködésről Jonathan Davis, a kaliforniai nu metál banda énekese a Spin zenei magazinnak. – Őszintén szólva, amúgy is épp valami újdonságon gondolkodtunk. S amikor Skrillex-szel bevonultunk a stúdióba, egyből megvolt a közös hullámhossz – tette hozzá.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A kísérletező kedvű, a hagyományos metalzenét más műfajokkal bátran ötvöző banda és Skrillex közös felvétele, a Get Up! áprilisban látott napvilágot. A szám hallható lesz a Korn december elején megjelenő, The Path Of Totality című új stúdióalbumán. – Davis szereti a dubstepet és bennünket is megfertőzött vele – nyilatkozta Reginald Quincy „Fieldy” Arvizu, az együttes basszusgitárosa az nme.com-nak.

A tizedik Korn album garantáltan más lesz, mint az összes többi: a zúzás marad, a hangzás is fémesen csikorgós, csak épp elektróval telített. A Korn pedig hamarosan klubturnéra indul, ez alkalommal azonban a színpadon őrjöngő énekes mellett DJ pult is helyet kap majd. A nu metál hősök a legmenőbb dubstep lemezlovasokkal kiegészülve készülnek meghódítani Amerikát.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

 

Skrillex rakétát is rendelt a showhoz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.