Csepeli kettős gyilkosság: családi nyomravezetői díj

„Nálam keresték a rendőrök a fiamat. Felhívtam a mobilján, majd átadtam a rendőröknek a készüléket. Megbeszélték, hogy a csepeli Tesco parkolójában megvárja őket. Így is történt” – nyilatkozta lapunknak Deme Béla, a csepeli kettős gyilkosság egyik gyanúsítottja, Deme Gábor édesapja.

Az elveszett szerverről szólóírásunk hatására a Deme-család úgy döntött: ha a rendőrség nem lép, ők felajánlanak félmillió forintot a megtakarított pénzükből annak, aki átadja a rendőrségnek azt a szervert, amelyet Deme Gábor vitt el a csepeli iskolából a bűntény után, majd szétszedett, és darabjait két, egymáshoz közeli kukába dobta.

Az áldozatok fényképei az iskola előtt a gyilkosságot követő napokban
Az áldozatok fényképei az iskola előtt a gyilkosságot követő napokban

Január 7-én a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában több lövéssel kivégezték az iskola igazgatóját és egyik oktatóját. A rendőrség a tanintézet volt gazdasági igazgató-helyettesét és a biztonsági őri feladatokat is ellátó gondnokát gyanúsítja a gyilkossággal, amelynek hátterében egy állítólagos sikkasztási ügy állhatott. A gyanúsítottak és áldozataik utolsó beszélgetését, a gyilkos lövéseket és az azután történteket a lelőtt oktató zsebében lévő magnó rögzítette. Fontos bizonyíték lehet egy szerver is, amelyen a biztonsági kamerák felvételeit tárolták. A szervert Deme Gábor vitte el, szerelte szét, majd a darabjait lakhelye közelében két kukába dobta.

Deme Gábor ügyvédje, Ruttner György szerint a szerver egyebek közt bizonyíthatná, hogy Kun Tamás, a gondnok, aki engedély nélkül tartott fegyverével lelőtte az igazgatót, pisztolyával Deme Gábort is életveszélyesen megfenyegette. Ő utasította Demét, hogy „tüntesse el a szervert”.

A szervert azonban nem találja a rendőrség. Deme előbb azt mondta: a Dunába dobta, majd ugyanazon a napon, miután kiderült, hogy az adott helyen húszcentis jég borítja a folyót, megmutatott két kukát, hogy azokban vannak a darabjai, végül megtagadta az együttműködést a nyomozókkal.

Ruttner György a Fővárosi Főügyészségnek szerdán benyújtott bizonyítási indítványában azt kérte, hogy az eredetileg még ismeretlen tettes fejére kitűzött ötmillió forintos nyomravezetői díjat vagy annak egy részét ajánlják fel annak (feltehetőleg egy guberálónak), aki a szervert megtalálhatta. Az ügyészség még nem bírálta el Ruttner indítványát.

A BRFK önként biztosan nem ajánl fel jutalmat a szerver megtalálójának. Álláspontjuk szerint Deme tüntette el a szervert, mondja meg, hol van, s ők érte mennek. A BRFK egyébiránt nem bánja, ha a család jutalom felajánlásával segíti a nyomozást, hangsúlyozták azonban, hogy ha előkerül a szerver, azt azonnal át kell adni a rendőrségnek.

Deme Béla, Deme Gábor édesapja a Népszabadságnak azt mondta: fiával inkább csak családi dolgokról beszélgettek, így korábban nem került szóba köztük, hogy Gábornak bárminemű munkahelyi gondjai, konfliktusai lennének. Január 4-én találkoztak utoljára, akkor sem vett észre semmi gyanúsat 35 éves fián.

– A bűntény napján két rendőr kereste nálam a fiamat – meséli Deme Béla. – Mobilon felhívtam Gábort, aki akkor éppen a Tescoban vásárolt, és átadtam a telefont a rendőröknek. Röviden megállapodtak, hogy megvárja őket a Tesco parkolójában. Onnan vitték az iskolához, de nem engedték be, a kordon előtt váratták, majdnem este 11 óráig. Másnap, amikor a rendőrség jegyzőkönyvvel visszaadta Gábor személyes dolgait, közük a slusszkulcsát, én hoztam el a csepeli Tesco parkolójából a kocsiját.

– Bízunk a gyermekünkben, s abban, hogy a kettős gyilkossághoz nincs semmi köze – mondta Deme Béla. – Ha már a rendőrség nem lép, ha a korábban felajánlott ötmilliós nyomravezetői díjból egy fillért sem szán egy perdöntő bizonyíték megszerzéséért, nekünk kellett tenni valamit. Számunkra van olyan fontos a fiunk dolga, hogy a család megtakarított pénzéből ügyvédi letétbe helyeztünk félmillió forintot annak, aki visszaadja a szervert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.