Csengtu: valószínű, hogy a magyarok már nincsenek életben

Minden jel szerint lesz helikopteres felderítés, ebben állapodtak meg a délnyugat-kínai Szecsuanban eltűnt négy magyar hegymászó hozzátartozóinak Kínába érkezett képviselői, illetve az otthoni családtagok és a kínai fél - derült ki pénteken az esti órákban Szecsuan tartomány székhelyén, Csengtuban (Chengdu).

Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul azt az üzenetet közvetítette, hogy kínai részről harmincezer euróért tudnak olyan helikoptert biztosítani, amellyel a kérdéses helyen és magasságban a kutatás elvégezhető. Úgy tűnik, hogy az akadályok elhárulnak, s ha az időjárás engedi, a kutatásra sor kerülhet. A hegyen egyébként most is van fenn három kínai hegymászó, de pénteken a köd miatt nem jutottak messzire.

Csengtuba pénteken este érkezett meg Mécs László, a magyar Himalája-expedíció tagja, tapasztalt szakértő és az egyik eltűnt sportember, Pechtol Balázs húga, Anna. A főkonzul és egy francia szakértő társaságában tájékoztatást hallgattak meg a helyi hegymászó szövetség vezetőjétől, Lin Litől és a mentést irányító hegymászótól.

Mécs László kiemelte, hogy a több tucat fényképfelvétel közül a legárulkodóbbak azok, amelyek október 22-én és 23-án készültek. Ezeken jól látszik, hogy valószínűleg október 23-ra virradóra gleccserből származó jégtömegek zuhantak le.

A sziklákra fagyott, helyenként 50-100 méter hosszú jégtömbök több száz tonnás darabok - magyarázta Mécs, hozzátéve, hogy "az ilyen helyeket el szokták kerülni a mászók". Ő és a Csengtuban külszolgálatot teljesítő, segítségét felajánló francia hegymászó is egyetértett abban, hogy ilyen terepviszonyok között rendkívül veszélyes táborozni. Mécs László szerint a mintegy 1300 méteres függőleges falról lezúduló jég hatalmas rombolásra képes.

A magyar hegymászóktól utoljára október 22-én érkezett sms-üzenet Magyarországra, és tudni lehet, hogy aznap este mind a négyen táborhelyüknél tartózkodtak.

Mécs Lászlóval közölt interjút a Global Times című kínai napilap pénteki száma, s megszólaltatta a szecsuani hegymászó szövetség főtitkárát is. A kínai szakember megemlítette az október 22-23-i lavinaszerű jégomlást, s azt valószínűsítette, hogy a magyarok már nincsenek életben.

Mécs László és Pechtol Anna, a pekingi főkonzullal, kínai szakmai kísérettel szombaton reggel folytatja útját a településre, amely a legközelebb van ahhoz a hegyhez, amelynek 6079 méteres csúcsára készültek a magyar hegymászók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.