Csemegézzen az áprilisi erdő-mező ehető zöldjeiből!

Az első tavaszi napsugarak hatására hamar kizöldül a természet, így színesítve a hosszú, téli hónapok utáni egyhangúságot. A primőr zöldségere várva is bőven ehetünk nyers finomságot, ugyanis a korai növények közül több, tápanyagban értékes, ízletes fajta van.

Gyűjtögető életmódot élő őseink még kényszerből fogyasztották az erdő és a mező kincseit, a modern kor embere viszont már nem sok vadon termő növényben lát táplálékot. Pedig a tavasz elérkezésével a természet megteríti az "asztalát", amiről egészen késő őszig bőségesen falatozhatunk.

A gyermekláncfű levele nyersen is fogyasztható, de kiváló főzelékalap is
Dandelion flowers are pictured in a park in Vienna's city center, April 11, 2012. REUTERS/Lisi Niesner (AUSTRIA - Tags: ENVIRONMENT) - RTR30ND9

Elsőre talán furcsa lehet, de a gyom- és más vadnövényeknek számos ehető fajtája létezik, melyeket magas vitamin- és tápanyagtartalmuk miatt érdemes is fogyasztani.

Sok helyen az első tavaszi zöldféle a mezei sóska volt, amelynek egész Európában őshonos. Zöld levele, húsos szára sok C-vitamint tartalmaz. Jellegzetes savanyú ízét a benne található oxálsavnak köszönheti, ízesíthető vele saláta, de mártást, főzeléket, levest is készíthetünk belőle, éppen úgy, mint nemesített változtából. A mezei saláta (más néven salátagalambbegy) a hó elolvadása után napos, szélárnyékos helyen terem. 10-15 centiméter magas, levelei oválisak, kellemes ízűek, a kerti salátáéra emlékeztetnek.

Az erdei madársóska másik két nevét (heresóska, lóheresóska) a lóherééhez hasonló alakú és állású leveleiről kapta. Szívós gyomnövényként az egész országban elterjedt, szára és levelei a bennük felhalmozódó kalcium-oxalát kristályoktól savanykás ízűek. Nemcsak gyógynövényként hasznosítható, hanem nyersen ehető is, viszont amikor virágzik a növény, nem szabad fogyasztani, mert akkor mérgező!

A zellerfélék családjába tartozik a zamatos turbolya, mely elsősorban fűszernövényként használható. Levelei sok A- és C-vitamint, vasat és magnéziumot tartalmaznak, enyhe ánizsos aromája van, így salátába, szendvicskrémekbe és túróba is keverhető. Mivel főzés során sokat veszít zamatából, ezért levesekbe, mártásokba, főzelékekbe csak az utolsó 10 percben tegyük!

Ne irtsunk, inkább szedjük!

Gyermekkorunk kedves növénye, a pongyola pitypang szintén fogyaszható, ízében az endíviához hasonlít, nemesített változata pedig a sokak által kedvelt ruccola. Magas a B2- és C-vitamin tartalma, inulinban, szaponinban, keserűanyagokban, értékes savakban és cseranyagokban gazdag, ásványianyag-tartalma példaértékű. Gyűjtéskor figyelni kell a levelek hibátlanságára és arra is, hogy virágzás előtt szedjünk, mert utána kesernyés ízűek lesznek. A pitypanglevél leforrázva teaként alkalmas méregtelenítésre és a széklet lazítására, a zsenge levelek salátaként fogyaszthatóak, és főzelék, mártás is készíthető belőle. 

A közönséges tyúkhúr nem csak a baromfiudvar lakóinak lehet kedvelt tavaszi csemegéje. Magas a C- és E-vitamin-tartalma, és található benne kalcium, kálium is. Serkenti a vese- és epeműködést, ezenkívül vizelethajtó, de magas szaponintartalma miatt csak keveset ajánlott fogyasztani belőle. Semleges ízű, ezért keverhetjük erősebb ízvilágú vagy keserűbb növényekkel (pl. pitypang) is együtt salátákba.

A csalánt legtöbben mint gyógynövényt ismerik, a leforrázott leveleiből készült tea több egészségügyi panaszra nyújthat megoldást. Vértisztító, vizelethajtó, immunerősítő hatású, enyhíti a húgyúti fertőzések és az allergia tüneteit, serkenti a tejelválasztást. Zsenge leveleiből viszont főzelék is készíthető, sőt a csalánlé jótékonyan hat a test bármely részén felhalmozódott víz eltávolítására, legyen szó vesebetegség vagy szívödéma miatti folyadékpangásról. A levelek hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaznak, emiatt bőrrel érintkezve erősen csípnek, ajánlatos tehát kesztyűben szedni, és elkészítés előtt alaposan leforrázni.

Sokrétű felhasználásának köszönhetően napjainkban egyre kedveltebb a medvehagyma, amelynek - az amúgy a mérgező gyöngyvirágra hasonlító - leveleiből főzelék, leves, tésztaszósz, szendvicskrém is készíthető. Ez kellemes ízű növény hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen, például a Bükkben, a Bakonyban, a Gerecsében és a Mecsekben, a nedves, árnyas helyeken érzi jól magát. Leveleinek jellegzetes, kicsit a fokhagymára emlékeztető illata van.

Fogyasztása páratlan hatású: kitisztítja az egész emésztőrendszert, és különösen a májat, az ereket, a beleket. Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére is alkalmas, C-vitamin tartalma pedig az immunrendszerre van jó hatással. Ha hozzájutunk, érdemes nagyobb mennyiségben szedni belőle, ugyanis alacsony hőmérsékleten megszárítva, a hűtőben és a mélyhűtőben is hosszú ideig is eláll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.