Csapolt sör vs. üveges
A sörfogyasztási szokásokról, a csapolt sörhöz kapcsolódó fogyasztói attitűdökről végzett felmérést a KutatóCentrum 2010 áprilisában a Soproni sör gyártója, a Heineken Hungária Zrt. megbízásából mintegy 1028 rendszeres sörfogyasztót megkérdezve. Kiderült, hogy az online kérdőívet kitöltők 26 százaléka hetente többször fogyaszt sört, 17 százalék hetente egyszer, 21 százalék pedig havonta 2-3 alkalommal. A válaszadók 8 százaléka havonta egyszer, 10 százalék 2-3 havonta, 18 százalék pedig változó időközönként iszik sört valamilyen formában.
A csapolt söröket elsősorban baráti társaságban fogyasztja a megkérdezettek 64 százaléka, élettárssal, házastárssal 14 százalék, kollégákkal, ismerősökkel pedig 12 százalék iszik együtt. A nők inkább párjuk mellett fogyasztják, a férfiak körében viszont a kollégákkal, ismerősökkel való közös sörözés a jellemzőbb.
A csapolt sör fogyasztását a megkérdezettek 52 százaléka a nyárhoz, 19 százalék a tavaszi hónapokhoz kötötte. A csapolt sört preferálók táborát 40 százalékban a 18-29 évesek alkotják, a többi korcsoport aránya minden esetben 25 százalék alatt marad. A csapolt sört nem fogyasztók 65 százaléka azzal indokolta válaszát, hogy nem járnak olyan helyre, ahol ilyen formában tudnak sört inni.
Azzal az állítással, hogy nem megbízható a csapolt sör minősége, illetve a csapolás módja, 43 százalék értett egyet, a poharak, korsók higiénikus állapotát pedig 38 százalék kifogásolta. Ez az eredmény is ösztökélte a Soproni márka munkatársait arra, hogy kampányt indítsanak a sörcsapolás elemi higéniai- és technikai szabályainak megismertetése, valamint betartatása érdekében.
Korábban a Heineken Hungária Zrt. kereskedelmi vezetője kifejtette: a teljes szektor a kárát látja annak, hogy e szabályok be nem tartása miatt, a magyarok véleménye rossz a csapolt sörről. Pedig nem kell sokat tenni a jó minőségért: a szakszerű csapolás tanulható, a higiéniáról pedig egy rendszeresen elvégzett, tízperces művelet gondoskodik, amikor a sörcsapok vezeték-rendszerét kitisztítják a vendéglátósok.
A csapolt sört preferálók 71 százaléka akkor is kiáll kedvenc sörtípusa mellett, ha az üveges ára kedvezőbb, s ugyanígy, a másfajta sört preferálók 61 százaléka akkor sem választja a csapoltat, ha az olcsóbb, mint az üveges. A higiéniai előírások betartását, a csapolás minőségét, valamint a személyzet hozzáértését mindkét csoportba tartozó megkérdezett egyaránt fontosnak tartja, ha ugyanis ezekről nincsenek meggyőződve, nem a preferált formában isszák a sört.
A megkérdezettek 83 százaléka tudja, hogy a sörcsapot rendszeresen tisztítani kell, 64 százalék azzal is tisztában van, hogy a csap nem érhet bele a sörbe, 9 százalék szerint nem szükséges a csap tisztítása, mert azt az átfolyó sör folyamatosan átöblíti.