Csapból nem folyhat ásványvíz

Ugyanaz a víz folyik a csapból, mint amit palackba töltenek, mégis csak a palackozottat lehet ásványvíznek nevezni. Így döntött a felügyelő szerv a „vértesi ásványvíz” ügyében. Vagyis nem ásványvíz folyik a tatabányai és a város környéki csapokból, hanem „ásványvízzé minősített vízbázisból származó ivóvíz”.

Csak a már palackozásra kerülő ásványvízre adta meg a természetes ásványvíz minősítést és a „vértesi ásványvíz" megnevezés használatának jogát az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság (OGYFI) az Észak-dunántúli Vízmű (ÉDV) Zrt.-nek - közölte Kulcsár György, az OGYFI főigazgatója. - Így a vízmű ellátási területén a csapból folyó ivóvíz esetében ez a terminus nem használható - hangsúlyozta Kulcsár György az ÉDV Zrt. felügyelőbizottsági tagjának csütörtöki nyilatkozatára reagálva.

Zsidek Ferenc akkor - a vízmű által kiadott közlemény tartalmának megfelelően - úgy nyilatkozott az MTI-nek: az OGYFI engedélyezte az ásványvíz megnevezés használatát két tatabányai vízakna vizére, azaz a város és térségének lakói csapból isszák az ásványvizet, literenként 50 fillérért.

Kulcsár György viszont megmagyarázta: akkor sem lenne használható a természetes ásványvíz megnevezés a csapból folyó vízre, ha összetétele teljesen megegyezne a vízbázis vizével, mert a hatályos jogszabályok ezt nem teszik lehetővé.

Az ásványvíz csak a vízkivétel helyén vagy közvetlen közelében, az üzembe zárt rendszerben eljuttatott módon palackozható azért, hogy eredeti minősége, összetétele változatlan maradjon. Az ivóvizet ugyanakkor több kilométeres hálózaton keresztül juttatják el a fogyasztóhoz, nem ritkán fertőtlenítik. Emellett a vízvezetékrendszerben kialakul egy úgynevezett biológiai hártya, amelyből olyan baktériumok kerülhetnek nagyobb számban az ivóvízbe, amelyek eredetileg nem voltak benne vagy más mennyiségben jelentek meg.

Ezért fontos a természetes ásványvízforrás és -kút védettségének vizsgálata, illetve annak ellenőrzése, hogy felszínről származó „fiatal víz" ne keveredjen a minősített természetes ásványvízhez - mondta a főigazgató, aki szerint nem véletlenül vizsgálják szigorúbban az ásványvizek mikrobiológiai tisztaságát. A palackba zárt vízben - különösen a széndioxidot nem tartalmazóban - a baktériumok szaporodni kezdenek. Fontos, hogy a garanciaidőn belül még véletlenül se tenyészhessen ki olyan, amely betegséget okozhat. Ivóvizet különböző helyről származó vizekből lehet előállítani. A lényeg az, hogy a víz minősége megfeleljen az ivóvíz paramétereinek.

Kulcsár György hozzátette: az ÉDV Zrt. alapfeladata az, hogy ivóvizet szolgáltasson. Ezért - ha esetleg létesít is egy palackozóüzemet - az ellátási területen megnövekedő ivóvízigény esetén az ásványvíz-palackozásra megengedett vízmennyiséget csökkentenie kell.

Az ÉDV Zrt. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy pontosította korábbi álláspontját: nem ásványvíz folyik a tatabányai és a város környéki csapokból, hanem „ásványvízzé minősített vízbázisból származó ivóvíz".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.