Csalásra vállalkoztak

Több mint félmilliárd forint kár érte a költségvetést azzal, hogy jól működő vállalkozások fiktív számlákat kiállító munkaerő-kölcsönzésre szakosodott cégeken keresztül csökkentették adó- és járulékfizetési kötelezettségüket.

Az adóhivatal szerint az észak-alföldi régióban működő bűnszövetkezetet irányító nyíregyházi férfit és három társát a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

A szervezetmódszere az volt, hogy a cégek alkalmazottaikat vagy akár régebbi dolgozóikat is bejelentették az ukrán strómanokkal működő munkaerő-kölcsönző cégekhez,majd színlelt szerződéssel onnan „kölcsönbe vették” őket. Így a munkáltatói járulékok nem a valós foglalkoztatókat terhelték, a stróman cégek pedig nem fizették be a járulékokat. A kölcsönbe vevő cégek ezenkívül csökkenteni tudták fizetendő adójukat a kölcsönbe adó cég által kiállított fiktív számla után az áfával.

Az adóhivatal gyanúja szerint harminchat működő társaság vette igénybe a bűnszervezet szolgáltatását. A klasszikusnak számító takarító és vagyonvédelmi feladatokat ellátó cégeken kívül kisebb, tíz-húsz főt foglalkoztató élelmiszerüzletek, autószalonok és benzinkutak is voltak a „kuncsaftok” között. A helyszíneken négymillió forintot és egymillió forint értékű valutát foglaltak le, 51 bankszámlát zároltak. A harminc helyszínen tartott akcióban nyolcvan pénzügyi nyomozó vett részt, munkájukat hatvan adórevizor és pénzügyőrjárőr segítette. Az akció napján az adórevizorok és pénzügyőrök elkezdték a foglalkoztatottak ellenőrzését, így egy hónapon belül várhatóan több mint háromezer munkavállalót világítanak át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.