Csákánnyal verték szét a trafókat az olajtolvajok

Megrendelésre lopták a transzformátorolajat azok a tolvajok, akiket a napokban lepleztek le a makói rendőrök. Több mint 50 millió forintos rongálási kárt okoztak, hogy hétmillió forint értékű olajat megszerezzenek.

Az elektromosáram-hálózatban működő transzformátorok hűtésére és szigetelésére dízelolajat használnak. 2000 óta egyre több transzformátort törnek fel a tolvajok, hogy a bennük lévő olajat ellopják. Az elkövetők általában csákánnyal verik szét a készülékeket, az olajat kieresztik és elviszik. Ezután néhány napig még üzemképes marad a transzformátor, később azonban zárlatos lesz, kisebb-nagyobb területeken áramszünet keletkezik.

A megrongált transzformátorokat rendszerint nem lehet javítani, a tolvajok néhány tízezer forintos érték megszerzése fejében másfél-kétmillió forintos kárt okoznak. Ugyancsak sok rongálási kár keletkezik a fémvezetékek ellopása során is.

Hiezl József, a Démász Zrt. vezérigazgató-helyettese hétfőn egy szegedi rendőrségi sajtótájékoztatón elmondta: a közelmúltban volt olyan év, amikor a cégnek a vezeték- és trafóolajlopásból származó kára meghaladta a 250 millió forintot.

Valamennyi magyarországi áramszolgáltató küzd e bűncselekmény-fajták következményeivel.

A Makói Rendőrkapitányság nyomozói korábban is sejtették, kik lopják a trafóolajat a városban és környékén, de bizonyítékot csak egy traktorlopás ügyében letartóztatott csoport kihallgatásakor tudtak szerezni. Végül felgöngyölítettek egy népes társaságot, amelynek egy része ellopta, és eladta a transzformátorolajat, mások pedig mintegy 200 forintos literenkénti áron megvásárolták, és a járműveikben üzemanyagként felhasználták.

Eddig 26 személyt gyanúsítottak meg - közölte Palicz András alezredes makói rendőrkapitány. Noha a kérdőre vont orgazdák azt állítják: úgy tudták, Romániából származott az olcsó olaj, adatok vannak arra vonatkozóan, hogy többen közülük megrendelték az „árut", sőt, a tolvajok a megrendelőtől kapták még a kannákat is, amelyekbe a trafók szétverése után fölfogták az olajat.

A nyomozás szakértők bevonásával folyik, lopás, rongálás, orgazdaság és közérdekű üzem működése megzavarásának alapos gyanúja miatt.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.