Csak az év fordulóján szabad durrogtatni

Az idén is le kell adni a szilveszterkor fel nem használt, legálisan vásárolt pirotechnikai eszközöket január 6-ig.

Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK)  Igazgatásrendészeti Főosztályának rendészeti osztályvezetője szerdán  Budapesten, a pirotechnikai eszközök használatáról tartott sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a kis és közepes  pirotechnikai eszközök december 28-a és 31-e között vásárolhatók meg.

Közlése szerint a jogszabály-módosításoknak köszönhetően az év  végén forgalmazható termékek listája - néhány kivételtől eltekintve  - a közepes tűzijátékokkal bővült. Hozzátette, hogy ezek  felhasználását nyilvános rendezvények esetében három nappal a  felhasználást megelőzően be kell jelenteni a területileg illetékes  kapitányságon.

Povázsai Sándor tájékoztatása szerint 2007-ben több mint hatszáz  eljárást indítottak pirotechnikai eszközökkel való visszaélés miatt,  ezek nyomán 433 embert marasztaltak el és nyolcmillió forint  bírságot szabtak ki. Az idei év első felében 327 eljárás indult,  több mint kétszáz embert marasztaltak el és négymillió forint  bírságot szabtak ki.

Kiemelte, hogy magánszemélyek továbbra sem birtokolhatnak  petárdát, a fel nem használt tűzijátékokat pedig vissza kell vinni  az eladóknak, akik kötelesek azokat térítés nélkül visszavenni.  Játékos eszközöket egész évben lehet forgalmazni, ezeket 14 éven  felüliek megvásárolhatják és fel is használhatják - közölte.

Révai Róbert, a Rendőrségi Egészségügyi Központ osztályvezető  főorvosa elmondta, hogy elsősorban mechanikai vagy égési sérüléseket  okozhatnak a petárdák, tűzijátékok. Felhívta a figyelmet arra, hogy  az illegálisan vásárolt petárdák nagyon kiszámíthatatlanok, emiatt  balesetveszélyesek. Példaként említett egy 2006-os esetet, amikor  egy férfinak a szájában robbant fel a petárda, súlyos arc- és  kézsérüléseket okozva.

Első-, de akár harmadfokú égési sérüléseket, s amputációt is  okozhatnak a petárdák - közölte. Hozzátette, hogy 2005 óta tiltott a  petárda használata, ennek köszönhetően évente egyre kevesebb sérülés  köthető ehhez a robbanó eszközhöz.
Huszák András, a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálatának  készenléti osztályvezetője az illegális pirotechnikai eszközökről  szólva elmondta, hogy ezeket a legtöbbször Ausztriából vagy  Szlovákiából csempészik be a határon, és később piacokon árusítják.  Azokat, akiket petárdabirtokláson, vagy -felhasználáson kapnak, 50  és 100 ezer forint közötti bírsággal sújthatják - fűzte hozzá.

Petárda árúsítás
Petárda árúsítás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.