„Csak egy rabszolgát akart, aki főz rá és megszüli a gyerekeit”

Beszámíthatatlannak találták, ezért börtön helyett kényszergyógykezelésre ítélhetik Ausztriában azt a férfit, aki tavaly júniusban ámokfutást rendezett Graz bevásárlónegyedében, és halálra gázolt három embert, köztük egy ötéves kisfiút.

A 27 éves Alen R. már egy évet börtönben töltött, előzetes letartóztatásban, de az osztrák bíróság a héten elrendelte, hogy a férfit át kell szállítani egy kórház pszichiátriai osztályára, mert kezelésre szorul – írja a The Local.

Bár a jogerős bírói döntés csak nyár végén várható az ügyben, mivel Alen R. nem beszámítható, így borítékolható: nem fogják életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélni, hanem bűnözőknek létrehozott elmegyógyintézetben fogják elhelyezni.

Objektíven nem igazán volt más lehetőségünk ­– nyilatkozta Christian Kroschl ügyész, aki három független szakértő véleményét is kikérte arról, hogy R. vajon büntethető-e.

Miután két szakértő nem tudott megegyezni abban, hogy a férfi jogi értelemben épelméjűnek tekinthető-e, a Georg-August Egyetem törvényszéki pszichiátria- és pszichoterápia-professzora, Jürgen Müller mondta ki a döntő szót a múlt héten. Müller a jelentésében azt írta, hogy R. paranoid skizofréniában szenvedett a 2015. június 20-ai ámokfutása idején. Ennek alapján az ügyészség kénytelen volt elfogadni, hogy az ámokfutó nem büntethető.

Alen R. tavaly nyáron három embert megölt, és 36 személy sérülését okozta azzal, hogy 100 kilométer/órás sebességgel száguldozott Graz belvárosában.

A történtek után a sajtó megtalálta a férfi 26 éves feleségét, a bosnyák származású Elena R.-t, aki azt nyilatkozta, hogy a férfi folyamatosan verte és bántalmazta szexuálisan is. Elena négy évvel az ámokfutás előtt költözött Ausztriába, hogy feleségül menjen a férfihoz, akit az interneten kedves és törődő embernek ismert meg. Ám miután összeházasodtak, a férfi természetében 180 fokos változás állt be. Elvette asszonya útlevelét, és gyakorlatilag fogva tartotta. A párnak két fia született. Az asszony azt állítja, hogy a férje még a terhességei alatt is verte, rugdosta.

„Csak egy rabszolgát akart, aki főz rá és megszüli a gyerekeit” – mesélte könnyek közt az asszony egy televíziós interjúban. A férfi elvárta, hogy Elena fejkendőt viseljen, és tiltotta a rövidnadrágot. Pénzt sosem kapott, családtagjaival is csak a férfi jelenlétében találkozhatott. Ha a nő panaszkodott vagy válással fenyegetőzött, Alen R. a családjával zsarolta vagy azzal, hogy megöli és testét a folyóba dobja.

Elenának végül sikerült megszöknie és rendőri segítséggel elrejtőzni a gyerekekkel együtt a bajba jutott nők átmeneti otthonában. A távoltartási végzést Alen R. három héttel az ámokfutás előtt kapta meg. Letartóztatásakor a rendőröknek azt mondta: valaki üldözte őt.

Az asszony a történtek után azt mondta, meg van döbbenve, és mély együttérzését fejezte ki az áldozatok családjai felé.

Elena nyilvános vallomása után az ügyészség nyomozást rendelt el a nő állításainak igazolására, és kiderült, hogy a rendőrség már 2014-ben járt az otthonukban, mivel a férfi egy pisztollyal fenyegette feleségét – a gyerekeik szeme láttára.

Hogy ennek ellenére miért szaladgálhatott szabadon a férfi, arra a rendőrség úgy reagált, hogy ők minden tőlük telhetőt megtettek, de „egyes jogi irányelvek” hátráltatták az ügyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.