Cozma-ügy: Garázdaság-e lányok fenekét fogdosni a diszkóban?

Visszautasítom, hogy a vádiratban nyílt vagy rejtett rasszizmus található – mondta Székely Tamás ügyész azon a szombathelyi tárgyaláson, melyen a tragikus végkifejletű veszprémi Cozma-ügy huszonöt vádlottjának garázdaságáról kell dönteni másodfokon a törvényszéknek.

A veszprémi szórakozóhelyen meggyilkolt Cozma-perben két külön vádiratot nyújtott be az ügyészség. Az egyikben az emberölés vádlottjairól hozott ítéletet a bíróság, ez az ügy – melyben öten álltak a bíróság előtt – már jogerősen lezárult. Most a másik vádiratot tárgyalják, ebben az enyingi társaság mind a 25 tagját garázdasággal és más, kisebb bűncselekményekkel vádolják.

A vádlottaknak nem kötelező megjelenni ezen a tárgyaláson, de csütörtökön részt vett az elsőrendű Raffael Sándor és a másodrendű Németh Győző is.

Csütörtökön, az első tárgyalási napon már rendkívüli esemény történt. A nyolcadrendű, szabadlábon védekező vádlottnál gyanús kapszulákat találtak, ezért a rendőrség még a per megkezdése előtt őrizetbe vette. Később kiderült, hogy vitaminokat és engedélyezett szereket hordott magánál, ezért aztán szabadon engedték.

Védője pénteken meg is jegyezte: a doktorált vádlott éppen a kábítószerek káros hatásairól írta szakdolgozatát, azért is tartózkodik a drogok fogyasztásától, mert pontosan ismeri a veszélyeit.

Az ügyvédek minden vádlott esetében arról beszéltek, hogy a veszprémi Patriota lokálba érkező 25 vendég nem garázdálkodott. Az egyik védő úgy fogalmazott: előfordult erőszakosabb udvarlás, az egyik hölgynek a fenekét is megfogdosták, de ez egy diszkóban nem számít szokatlan, ritka, egyedi cselekedetnek.

Több védő is kifogásolta, s árulkodónak nevezte, hogy garázdasággal csak a történtek után 6-8 hónappal vádolták meg ügyfeleiket, s szerintük az sem volt szerencsés, hogy a kézilabdát rajongásig szerető Veszprémben, felfokozott közhangulatban hozták meg az ítéletet.

Egy másik ügyvéd példátlannak tartotta, hogy a politikai elit is bekapcsolódott az eljárásba, az igazságügyi miniszter számon kérő levelet írt a bíróságnak, a miniszterelnök pedig a parlamentben sejtette az ítélettel nem egyetértő véleményét.

Azt is kifogásolták, hogy a garázdaság, s a megfélemlítés egyik elemeként az szerepel, hogy a vádlottak bokszoló mozdulatokkal táncoltak a diszkóban. Az egyik védő Kusturica Macskajaj című filmjének egyik jelenetét idézte fel, melyben az ökölbe szorított kézzel történő tánc egyáltalán nem fenyegetést jelent.

Raffael Sándor és Németh Győző is cáfolta a garázdaság vádját.

Ezzel szemben az ügyvédi felszólalásokra reagáló ügyész, Székely Tamás tényként állapította meg: a kigyúrt, kopasz, csoportosan érkező vádlottak megfélemlítően léptek fel. A jegyszedő is jobbnak látta, ha nem húz ujjat velük, ezért belépő nélkül engedte be őket. Az is elhangzott az ajtóban, hogy „pár embernek ma este szétb...uk a fejét”– mondta az ügyész.

A tárgyalás után Kolorédi Adrienn, aki – mások mellett Raffaelt védi – kifogásolta, hogy az egybetartozó ügyet szétválasztották. Az emberölési perben az első öt vádlott volt érintett, őket már elítélték, ám most ugyanabban az ügyben, más vádpontokkal megint bíróság előtt állnak. Az ügyvédnő szerint a garázdaság törvényi elemei nem állnak fenn. Ha netalántán mégis elítélnék őket, akkor egy következő bírósági eljárás során összbüntetésbe kellene foglalni a két külön büntetést.

A Szombathelyi Törvényszék pénteken hirdet ítéletet a garázdaság és más bűncselekmények ügyében a 25 vádlott ellen. Első fokon egyébként az elsőrendű vádlott, 3 év 6 hónap szabadságvesztést kapott garázdaságért, emberölésért pedig – ez az ítélet már jogerős – 18 évet kell ülnie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.