Clooney és Blair felesége a Maldív-szigeteken csap össze

A Maldív-szigeteken csap össze George Clooney és Tony Blair egyaránt ügyvéd felesége: míg az amerikai színész neje a turistaparadicsom terrorizmussal összefüggő vádak miatt bebörtönzött korábbi elnökét, Mohamed Nasídot, addig a volt brit miniszterelnök házastársa által vezetett cég az indiai-óceán szigetcsoport jelenlegi kormányát látja el tanácsokkal brit lapértesülések szerint.

Amal Clooney szerdán Maléba utazott, ahol találkozott a Maldív-szigetek igazságügyi miniszterével, míg egyik kollégája meglátogatta Nasídot a börtönben - írta a The Independent. Az ügyvédek szerint a politikus még mindig nagyon népszerű az országban és újra indulni akar az elnökségért, a kormány viszont meg akarja akadályozni ezt. 

Az emberi jogi szervezetek által diktátornak tartott Maumún Abdul Gajúm három évtizedes elnöksége idején Nasíd újságíróként tevékenykedett, majd ellenzéki tevékenysége miatt bebörtönözték. 2008-ban aztán ő lett a többségében muszlimok lakta ország első demokratikusan választott államfője. Nagy-Britanniában tanult és a hírek szerint közel áll David Cameron jelenlegi brit miniszterelnökhöz és Barack Obama elnökhöz.

Hivatalba lépése után Nasíd igyekezett felhívni a figyelmet arra a veszélyre, amelyet az éghajlatváltozás jelent 1192 korallszigetből álló hazájára, valamint próbálta megszilárdítani a demokratikus átmenetet és az igazságügy reformját.

2012-ben azonban lemondott, miután egy bíró letartóztatásáról szóló vitatott rendelete miatt tiltakozási hullám vette kezdetét és végül a rendőrség a tüntetők oldalára állt. Távozása után államcsínynek nevezte a történteket. Az országban 2013 októberében választásokat tartottak, amelyet Nasíd vitatható körülmények között elvesztett. Az eredményt végül megsemmisítették és egy hónapra rá újabb voksolást rendeztek. A győztes Abdulla Jamín, a korábbi diktátor féltestvére lett.

Nasídot idén márciusban sokat bírált eljárás keretében 13 évi börtönbüntetésre ítélték, az indoklás szerint azért, mert az általa kiadott rendelet alapján megvalósult letartóztatás, amelyet a hadsereg hajtott végre, emberrablással ért fel, azt pedig a terrorizmus fajtái között tartja számon a helyi törvény. Az ítélet után az ellenzék tüntetni kezdett, sokakat letartóztattak.

A nemzetközi közösség részéről nagy figyelem kíséri az ügyet, többen Nasíd azonnali szabadon engedését követelték, Cherie Blair cégének ügyvédje viszont azt hangoztatta, hogy a Maldív-szigetek kormánya szerint a volt elnök súlyosan visszaélt hatalmával, amikor kiadta a rendeletet a bíró letartóztatásáról - írta a The Daily Telegraph.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.