Christina Aguilera Kovács Kati számát dolgozta fel

Kovács Kati egyik dalát dolgozta fel kedden megjelent új albumán Christina Aguilera; az amerikai popénekesnő a Bionic című lemezén szereplő egyik számához, a Woohoo-hoz az Add már, Uram az esőt! című dalt használta fel alapnak.

Koncz Tibor, az eredeti dal zeneszerzője az MTI-nek elmondta: elismerésnek tekinti, hogy elővették a számot.

Aguilera Nicki Minaj rapperrel közösen készítette a Woohoo című számot. A Bionic kísérőfüzetében a szám leírásánál feltüntették, hogy az Kovács Kati dalából tartalmaz részleteket. Az Add már, Uram az esőt! zenéjét Koncz Tibor, szövegét Szenes Iván írta - tájékoztatta a Sony Music csütörtökön az MTI-t.

A Woohoo című dalt Christina Aguilera mellett Jamal Jones, Ester Dean és Claude Kelly jegyzi szerzőként. Kovács Kati az ehhez felhasznált dallal, az Add már, Uram az esőt!-tel 1972-ben megnyerte a táncdalfesztivált. A dal kislemezen jelent meg abban az évben (B oldala az Aranyhídon mentem című szám volt); bemutatása idején hosszú forró, száraz idő után országos esőzés következett Magyarországon. Erről Kovács Kati részletesen beszámolt a Népszabadságnak adott interjújában.)

"Aguilera egy mintát, egy apró dallamtöredéket használt fel dalához az én szerzeményemből, ez ismétlődik magas hangon. Azt nem tudom, miként került az amerikaiakhoz az Add már, Uram az esőt!, de az irántunk érzett elismerésként tekintek arra, hogy az énekesnő forrásként megjelölte azt. Annál is inkább, mert aki csak úgy meghallgatja Aguilera számát, biztosan nem ismer rá benne a miénkre" - fogalmazott Koncz Tibor zeneszerző, Kovács Kati volt férje.

Megjegyezte, honorárium nem is jár neki utána, hiszen ilyen jellegű "mintavétel" esetén nincs jogdíj. Koncz Tibor kitért arra, hogy az 1970-es évek elején az Add már, Uram az esőt! modern, a spirituáléból eredő soulos dalnak számított. Korábban Berlinben élt, ahol az amerikai katonai adót hallgatta, a szám megírására ez volt rá hatással. Hozzátette: az ilyen jellegű dalokat mostanában kezdik újra felfedezni a dzsessztanszakról kikerülők.

Az NDK-ban nem lehetett az Úrhoz fohászkodni

A dalt 1973-ban kiadták az egykori NDK-ban is Wind, komm, bring den Regen her címmel, volt egy csehszlovák feldolgozása (Marie Rottrová - On má) és a magyar énekesnő angol nyelven (The Wind Is Blowing West) is előadta. Magyarországi Kovács Kati-nagylemezen csupán az 1986-os Kívánságműsoron szerepel. A remek hangú énekesnő egy ideje a Qualitons zenekarral együtt lép fel, és repertoárjukban szerepel az Add már, Uram az esőt!.

A 29 éves Christina Aguilera az 1990-es évek végén és az elmúlt évtizedben szerepelt a slágerlisták élén. Az utóbbi években számos vetélytársa akadt, például Lady Gaga vagy Katy Perry. A Bionic az énekesnőnek 2006 óta az első, új számokat felvonultató lemeze.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.