Charles Simonyi másodszor az űrben

A Nemzetközi Űrállomás állandó személyzet hamarosan hatan lesznek, nem marad hely űrturistáknak. Az amerikai-magyar űrturista most is fog rádión beszélgetni magyar középiskolásokkal.

A Szojuz TMA-14 űrhajó, fedélzetén a magyar származású amerikai űrturistával, Charles Simonyival, csütörtökön, közép-európai idő szerint 12.49-kor elindult a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az expedíció parancsnoka Gennagyij Padalka orosz űrhajós, fedélzeti mérnöke Michael Barratt amerikai űrhajós, orvos. A Szojuz TMA-14 a tervek szerint szombaton délután csatlakozik az űrállomáshoz.

Charles SIMONYI magyar származású amerikai szoftverfejlesztõ mérnök és ûrturista integet, mielõtt beszáll a Szojuz TMA-14-es ûrhajóba a bajkonuri ûrközpontban a start elõtt, 2009. március 26-án. Simonyi egy orosz és egy amerikai ûrhajóssal a Nemzetkö
Charles SIMONYI magyar származású amerikai szoftverfejlesztõ mérnök és ûrturista integet, mielõtt beszáll a Szojuz TMA-14-es ûrhajóba a bajkonuri ûrközpontban a start elõtt, 2009. március 26-án. Simonyi egy orosz és egy amerikai ûrhajóssal a Nemzetkö

Az expedíció tagjai a tavaly október óta az űrállomáson dolgozó Jurij Loncsakov orosz és Michael Fincke amerikai űrhajóst váltják, s a tervek szerint Simonyi velük együtt, április 7-én tér vissza a Földre, Padalka és Barratt, továbbá a Discoveryn érkezett japán kollégájuk fél évet tölt az állomáson. Májusban csatlakozik hozzájuk további három űrhajós - ők hatan alkotják majd a Nemzetközi Űrállomás első teljes létszámú legénységét.

A létszám növelése azért szükséges, mert az eddigi három űrhajósnak szinte minden idejét igénybe vette az űrállomás működtetése, kevés idő maradt a tudományos kísérletekre. Ez egyben azzal is jár majd, hogy egy ideig több űrturista nem mehet az állomásra

Simonyi legfontosabb kísérlete a Magyar Űrkutatási Iroda által szervezett és a KFKI Atomenergia Kutatóintézet, valamint a moszkvai Orvosbiológiai Kutatóintézet számára végrehajtandó „Simonyi-Pille-2" lesz. Ennek során Simonyi új sugárdózis-mérőket visz a 2003 óta az ISS Zvezda moduljában lévő Pille műszer kiolvasó készülékéhez.

A magyar származású űrturista - az első magyar részecskegyorsító megépítőjének és a Fizika kultúrtörténete című nagy mű Kossuth-díjas alkotójának fia - a világon az első, aki másodszor is eljut turistaként a világűrbe. Az előző utazásához hasonlóan várhatóan amatőrrádió-kapcsolatba lép majd magyar iskolásokkal.

 

A kilövés pillanatai

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.