Cellatársaival fajtalankodó férfit ítéltek el

Jogerősen öt év fegyházbüntetést szabott ki kedden a Debreceni Ítélőtábla arra az elítéltre, aki a szolnoki büntetés-végrehajtási intézetben 2009-ben két társával együtt bántalmazta több cellatársukat és fajtalankodott velük - közölte a intézmény sajtószóvivője az MTI-vel.

Fórizs Ildikó ismertette: az ügyben másodrendű vádlott férfi az első- és harmadrendű vádlottal 2009 január-februárjában egy zárkában volt elhelyezve. Ez alatt az idő alatt a három vádlott a két cellatársukat többször is bántalmazta, és egymással, valamint az elsőrendű vádlottal fajtalanságra kényszerítette.

Az első fokon eljáró Szolnoki Városi Bíróság 2011 szeptemberében mint különös visszaesőt hat és fél év fegyházbüntetésre ítélte a másodrendű vádlottat folytatólagosan, társtettesként elkövetett szemérem elleni erőszak és folytatólagosan elkövetett kényszerítés miatt. A társtettesként elkövetett kényszerítés és folytatólagosan társtettesként elkövetett testi sértés vádja alól azonban a bíróság felmentette.

A másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszék 2012 júniusában az elsőrendű vádlottra tíz év fegyház-, a harmadrendűre négy év börtönbüntetést szabott ki. Az ő esetükben a másodfokú határozat jogerőre emelkedett. A másodrendű vádlott ellen azonban a bíróság a társtettesként folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak bűntette miatti eljárást megszüntette, és a cselekményét nem folytatólagosan elkövetettnek minősítette. Az eljárás megszüntető rendelkezésére tekintettel a vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamát a bíróság öt évre leszállította.

A másodrendű vádlott esetében az ügyész jelentett be fellebbezést a másodfokú ítélet eljárást megszüntető rendelkezése miatt és az ezzel összefüggő büntetést enyhítő rendelkezés miatt is, így került az ügy a Debreceni Ítélőtáblára.

A táblabíróság Elek Margit vezette büntetőtanácsa szerint a Szolnoki Törvényszék által kiegészített és helyesbített tényállás megalapozott volt. Mivel a vádlott jelenleg egy más cselekmény miatti büntetését tölti, ezért a Szolnoki Törvényszéknek intézkednie kell a büntetések összbüntetésbe foglalásáról. Az ítélet jogerős.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.