Bűvös gömb Rubik Ernőtől

A nürnbergi nemzetközi játékvásáron csütörtökön mutatták be Rubik Ernő találmányát a Rubik 360 nevű játékot, amelyet várhatóan augusztustól forgalmaznak majd.

A Rubik 360 három, egymásba zárt gömbből áll. A belsejében hat, különböző színű golyó van, amelyet a belső gömbből ki kell juttatni a külsőbe. A kézmozdulatokkal irányítható, játék közben kattogó hangot adó eszköz a bűvös kockára emlékeztet. A játék fő nehézségét az jelenti, hogy a középső gömbből mindössze két helyen lehet a golyókat kijuttatni.

Az új találmányt a brit Dan Harris már tesztelhette. A 24 éves rekorder a kockát tíz másodpercen belül rakja ki. Neki két napba tellett, mire sikerült befejeznie a játékot, a második kirakáshoz néhány órára volt szüksége, de azóta pár perc alatt elkészül vele. Dan Harris attól tart, hogy a Rubik 360 komoly függőséget okozhat: ha egyszer valaki elkezd játszani vele, nehezen tudja letenni. A brit Telegraph idézte a 65 éves Rubik Ernőt: „Meggyőződésem, hogy a Rubik 360 az egyik leginnovativabb és legizgalmasabb vállalkozásunk a bűvös kocka óta. Megoldása logikát, ügyességet és kitartást igényel.”

A bővös kocka 1974-es megalkotása óta Rubik Ernő több játékkal állt elő, de egyik sem közelítette meg a kocka népszerűségét. A magyar feltaláló leghíresebb játékából világszerte több mint 350 millió darabot adtak el. A budapesti Rubik Stúdió munkatársa megerősítette, hogy a gömb augusztusban kerülhet a boltokba.

A minden korosztály számára ajánlott eszköz működtetéséhez nem kell elem, hálózati csatlakozás, csak kitartás és ügyesség. A kockát és gömböt is kipróbáló játékosok a fő különbséget abban látják, hogy a bűvös kocka gyors megoldása könnyen begyakorolható, a gömbnél viszont nincs szükség matematikára, itt döntően a fizikai törvényszerűségek érvényesülnek. Ha rosszul forgatja a gömböket a játékos, a korábban helyére tett golyó kipottyan a helyéről, azaz kezdődhet minden előről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.