Buszok közlekednek Pécs és Eszék között áprilistól

Pécs és Eszék között közlekedtet buszjáratokat várhatóan április 1-jétől a Pannon Volán Zrt. egy horvát céggel közösen, elsősorban a diákok utaztatására.

A pécsi székhelyű társaság kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a péntek délutánonként Pécsről induló, kiemelt komfortfokozatú járat Mohács felé haladva Udvarnál lépi át az országhatárt és a Szlavónia-Baranya háromszög több települését érintve érkezik Eszékre, onnan pedig egyórás várakozás után indul vissza. Hozzátették: Eszékről Magyarországra vasárnap délután indul autóbusz.

A járatokkal elsősorban a Horvátországban élő, de Pécsett tanuló középiskolások, egyetemisták utazásáról gondoskodnak a szolgáltatók, a menetrendet ennek megfelelően alakították ki - olvasható a közleményben.

A Pannon Volán terve azért is jelentős, mert a horvát vasúttársaság tavaly októberben bejelentette: az év december elejétől több mint felével csökkenti nemzetközi járatainak számát, ennek következtében megszűnik a horvát-magyar határ menti vonalakon közlekedő Kotor (Kotoriba) -Murakeresztúr, Kapronca-Gyékényes, Pélmonostor-Pécs, és a Szarajevó-Eszék-Pécs-Budapest járat is.

Az eszéki és horvát-magyar baranyai magyarságot különösen az Eszék és Pécs között közlekedő vonatok megszűnése érintette rendkívül érzékenyen. A két város között éveken át napi két járat közlekedett, amelyeket havonta mintegy másfél ezer ember, főként Magyarországon tanuló horvátországi magyar diák vett igénybe.

A döntés ellen tavaly decemberben horvátországi magyar diákok, egyetemisták és szimpatizánsaik tüntettek Eszéken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.