Buli után hogy vezet haza?

Sokat kockáztat a sofőr még abban az esetben is, ha buli után balesetmentesen vezeti haza autóját: az akár 800 ezer forintos bírság mellett elvehetik jogosítványát és speciális utánképzésre is kötelezhetik. Ennek ellenére minden harmincadik sofőr ittasan vezet haza.

A hazai autósok ötöde indult már el otthonról autóval szórakozni, miközben tudta, hogy alkoholt fog fogyasztani, de minden ötvenedeik sofőrrel rendszeren előfordul ez – derült ki a Generali ezer fős reprezentatív kutatásából. Ugyanakkor a megkérdezettek csupán 3 százaléka vallotta be, hogy ilyenkor akár ittasan is hazavezet, a legtöbben (41 százalék) valaki mást kérnek meg, hogy vigyék vissza az autót, vagy egyszerűen otthagyják a kocsit (28%). Ezekre azonban nem mindig van lehetőség, ezért a válaszadók negyede szívesen igénybe venne sofőrszolgálatot is. A Generali megújult casco biztosításához most kiegészítő biztosításként kínálja ezt a szolgáltatást, így egy váratlan rosszullét, kimerítő munkanap vagy egy jól sikerült buli után is biztonságban hazajuthat autó és tulajdonosa egyaránt.

Az idei év első kilenc hónapjában 1181 sofőr okozott személyi sérüléses balesetet alkoholos befolyásoltság alatt. Ez 9 százalékkal kevesebb, mint az előző év ugyanezen időszakában, de az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint még mindig azt jelenti, hogy minden tizedik személyi sérüléssel járó balesetet ittas személy okoz. Sokat kockáztat a sofőr még abban az esetben is, ha az ittas vezetés nem végződik balesettel: akár 800 ezer forint pénzbírságot is kiszabhatnak rá, elvehetik a jogosítványát, és egy speciális utánképzésre is kötelezhetik.

Mindezek ellenére minden negyedik férfival és minden tizedik nővel előfordult már, hogy autóval indult szórakozni, holott tudta, hogy alkoholt fog fogyasztani – derült ki a Generali reprezentatív, 1000 fős mintán elvégzett kutatásából. A megkérdezettek 17 százalékánál ez nem gyakori eset, 2 százalékuk azonban rendszeresen autóval jár szórakozni. Ugyanakkor ilyen esetben csak az autósok 3 százaléka vezet saját maga haza, kétötödük inkább mást kér meg erre, míg 28 százalékuk otthagyja a járművet a buli helyszínén, de olyan is van, aki megvárja, hogy kijózanodjon, mielőtt a volán mögé ül, ám ez mindössze egy százalék.

Gyakran előfordul azonban, hogy ezen megoldások egyikére sincs lehetőség, vagy jelentős kényelmetlenséggel járna. Ebben az esetben jön jól a sofőrszolgálat. A megkérdezettek 4 százaléka vette már igénybe ezt a szolgáltatást, további 13 százalékuk pedig már szórakozott olyan társaságban, ahonnan valaki így jutott haza. Ám ennél jóval többen értékelték hasznosnak ezt a lehetőséget: ugyanis már minden 4. válaszadó igénybe venné a szolgáltatást, ha másképp nem tudná megoldani a hazajutását. Ezen belül a nők érdeklődése valamivel nagyobb, 28 százalékos míg a férfiaknak 21 százaléka választaná ezt a megoldást.

„A szórakozni járók többsége – a kutatási adatok alapján – ugyan felelősen gondolkodik az alkoholfogyasztás és vezetés viszonylatában, de sajnos azt tapasztaljuk, hogy azok, akik nem tudnak megkérni valakit, hogy vigye őket haza, vagy szükségük van másnap az autóra, végül hajlanak arra, hogy könnyelműen maguk üljenek a volán mögé. Ezzel pedig nemcsak saját magukat, hanem a forgalomban szabályosan közlekedőket is veszélybe sodorják, amint azt a baleseti statisztikák is tükrözik. Ezért egyes új casco biztosításunkhoz most kiegészítő biztosításként kínáljuk a sofőrszolgálatot, így már néhány ezer forintért elkerülhetjük, hogy ilyen helyzetbe kerüljünk” – hangsúlyozta Simon Zsolt, a Generali gépjármű-biztosítási igazgatója.

A Sofőrszolgáltatás kiegészítő biztosítás lehetővé teszi, hogy bármikor, ha az autós nem érzi magát vezetésre képesnek – így például rosszul van, fáradt vagy alkoholt fogyasztott – egy hivatásos sofőrt vegyen igénybe a hazajutáshoz. A Generali a Europ Assistance országos hálózatával együttműködve biztosítja a szolgáltatást, annak igénybevételéhez mindössze a Generali Autós Assistance vonalán kell megadni a címet, ahová a sofőrt kérik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.