Budapestre érkezett a velencei gondolás

Megérkezett szerdán Budapestre Vittorio Orio velencei gondolás, aki öt nap alatt evezett le a Dunán Bécsből Budapestre az Egy gondola Európáért elnevezésű küldöttség vezetőjeként. A jótékonysági út legfőbb célja, hogy népszerűsítse a Remény Városát, a padovai székhelyű Rákkutató és Hematológiai Központot.

A velencei gondolás a Batthyány téri hajóállomáson elmondta, hogy a legénység három évig készült erre az utazásra, amely azért is egyedülálló, mert előttük még senki nem tett meg ekkora távot gondolával a Dunán. A csaknem 300 kilométeres utat Bécsben kezdték, majd Pozsonyt, Komáromot és Esztergomot érintve, napi 60-70 mérföld sebességgel jutottak el Budapestre.

Vittorio Oriót és legénységét Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes fogadta. A jótékonysági út végállomásán a gondolások átadták a főpolgármester-helyettesnek Velence polgármesterének levelét és egy emlékplakettet - tájékoztatta az MTI-t a Főpolgármesteri Hivatal.

Az expedíciót többek között Velence tartománya, Velence Önkormányzata és az Olasz Nemzeti Hajószövetség is támogatta.

Orio, aki gondolás utazásainak köszönhetően tett szert világhírnévre, ezúttal a népek közötti barátság fontosságára akarja felhívni a figyelmet. "A Duna különböző népeket és nemzeteket egyesít, ezért nagyon fontos összekötő kapocs Európa számára" - hangoztatta.

Az olasz matrózszövetség támogatását is élvező kezdeményezés egy jótékonysági projekt része, amely a gyermekek leukémiás megbetegedésének legyőzéséért végzett tudományos kutatásokat támogatja. A jótékony cél mellett az úttal a gondolás "járművét" is népszerűsíteni kívánja, hiszen Velence városa az UNESCO világörökségi listájára szeretné felvetetni a gondolákat, hogy így óvja meg kézműves elkészítésük több évszázados tradícióját.

A 71 éves gondolás és legénysége szeptember 14-én indult el Bécsből, Tullio Cardona olasz újságíró egy motorcsónak fedélzetén követte őket kamerájával. Az útról készített filmjének legizgalmasabb részleteit a YouTube videomegosztó oldalon lehet megtekinteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.