Budapesti nőknél van a hosszú élet titka

Továbbra is az ország nyugati felén és a városokban élő nők számíthatnak a leghosszabb életre. Az ország nyugati és keleti felén, illetve a városokban és a kis településeken élők életesélyei különbözőek - írja a Magyar Idők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira hivatkozva.

A tavaly született magyarok várhatóan átlag 75,6 évig élnek majd a KSH adatai szerint. Ez négy évvel haladja meg a 2001-es és hat évvel az 1990-es adatot. Még mindig nem sikerült elérni a nyugat-európai országokat. A várható élettartam közti különbség 2010-ben a születéskor az osztrák és a magyar férfiaknál éppúgy hét, a nőknél pedig öt év volt, mint két évtizeddel korábban.

Az országon belül Budapesten az átlagosnál jobbak a férfiak és a nők életkilátásai is. Egy fővárosi fiú újszülött 74, míg egy lány közel 81 évre számíthat.

Az országos átlagnál jobbak a kilátásai a Veszprém, Zala, Győr-Moson-Sopron, Pest, Fejér, Csongrád, Baranya, Vas, de még Hajdú-Bihar megyében született kisfiúknak is, akik 72,1 életévvel gazdálkodhatnak. A többi megyében azonban a férfiak születéskor várható élettartama nem éri el az országos átlagot, sőt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében születettek átlagosan a 70. születésnapjukat sem érik meg.

Bár a lányok összességében hosszabb életre, 78,9 évre számíthatnak, egyes megyékben a fiúkéhoz hasonlóak az életkilátásaik: Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Hajdú-Bihar, Pest, Zala, Heves és Fejér megyében esélyesek az átlagosnál hosszabb életre, a többiben várhatóan nem élnek tovább 79,2 évnél. A  borsodi lányok helyzete a legrosszabb, ők valószínűleg csak 77,7 évig élnek majd.

Az sem mindegy, hogy városba vagy községbe születik-e valaki. A városi fiúk ugyanis majdnem két évvel hosszabb életre számíthatnak, de a lányoknál is van fél év különbség a városban élők javára.

Bálint Lajos, a Népességtudományi Kutatóintézet munkatársa szerint alapvetően a társadalmi, iskolázottsági és munkaerőpiaci különbségek tükröződnek vissza a különbségekben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.