Budaörsi kettős öngyilkosság: felelősök mindenütt

Le vagyunk döbbenve az eset kommunikációján - mondja Oriold Károly, az öngyilkosságok megelőzésével foglalkozó Lélekben Otthon Alapítvány vezetője a budaörsi kettős öngyilkosságról. A WHO készített egy ajánlást a sajtónak arról, hogy miként kellene beszámolni ezekről az esetekről. A szabályokat most sem sikerült betartani.

Két fiatal lány holttestét találták meg a Pest megyei Budaörsön egy autóban vasárnap reggel, halálukat mérgezéses fulladás okozta. A lányok egy cédulát tettek a szélvédőre, amely figyelmeztetett: ne nyissák ki az ajtót, mert méreg van az autóban.

- Nagyon valószínű, hogy a módszert az interneten találták, hacsak nem folytattak ilyen irányú tanulmányokat - mondja Végh József kriminiálpszichológus. Szerinte fontos különbséget tenni az öngyilkossági szándék és az elkövetés módja között. Előbbiért szerinte nem hibáztatható az internet, hiszen az okot a lányok életében kell keresni. Azzal viszont, hogy miként lehet öngyilkosságot elkövetni, számos internetes oldal, fórum foglalkozik, ami sajnos "segíthet" az öngyilkosságot tervezőnek.

Végh József felhívja a figyelmet még valamire: tekintettel arra, hogy az eset nagy nyilvánosságot kapott, a következő néhány napban megnőhet az esélye, hogy mások is hasonló módszerrel próbálkoznak. Éppen ezért kellene szerinte nagyobb körültekintéssel beszámolni a hasonló esetekről.

Le vagyunk döbbenve az eset kommunikációján - mondja Oriold Károly, az öngyilkosságok megelőzésével foglalkozó Lélekben Otthon Alapítvány vezetője. Emlékeztet: az Egészségügyi Világszervezet készített egy ajánlást a sajtó képviselőinek arról, hogy miként kellene beszámolni ezekről az esetekről, hogy minél kevésbé ösztönözzenek mintakövetésre. A WHO szerint a sajtónak kerülnie kellene az öngyilkosságok vezető hírként tálalását, a helyszín és a módszer részletes ismertetését, búcsúlevél, búcsúüzenetek közlését és az áldozat heroizálását.

- Sajnos ezeket a szabályokat most sem sikerült betartani, hiszen már mindent tudunk a helyről, a módszerről és a lányok üzenetét is bemutatták - teszi hozzá. Pedig több kutatás igazolta, hogy ismert emberek öngyilkossága vagy nagy nyilvánosságot kapó öngyilkosságok után megnő a hasonló módszerrel elkövetett esetek száma. A Pécsi Tudományegyetemen például megvizsgálták, hogy Molnár Csilla Andrea, az 1985-ös szépségkirálynő egy évvel későbbi öngyilkossága után a fiatal lányok körében megnőtt a hasonló módszerrel elkövetett öngyilkosságok és kísérletek száma.

Az is kiderült a vizsgálatból, hogy később minden olyan esemény, amely újra behozta a köztudatba a tragikus történetet, amikor megjelent egy dal, egy könyv vagy egy dokumentumfilm Molnár Csilla Andreáról, újabb öngyilkossági hullámot indított el.

Oriold Károly nemrég tért haza Skóciából, ahol egy sikeres öngyilkosság megelőzési programot tanulmányozott. Ebben a sajtó önmérsékletre intése mellett nagy hangsúlyt helyeznek az önkéntesek képzésére, arra, hogy minden korosztálynak lehetősége legyen kortárs segítőkkel találkozni, tanácsot kérni. - A program segítségével több mint tíz százalékkal csökkent az öngyilkosságok száma - hangsúlyozza. Oriold Károly szerint itthon is nagy szükség lenne valami hasonlóra, mert Magyarország a második legrosszabb öngyilkossági statisztikával rendelkező uniós ország, világviszonylatban pedig az ötödik helyen állunk a százezer lakosra jutó öngyilkosságok számát tekintve. Évente több mint kétezer ember hal meg így.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.