Búcsúznunk kell a budapesti kiselefánttól

Noha a kis Asha még nincs háromhetes, az indiai elefántok tenyésztési programjában részt vevő európai állatkertek szakértői máris leendő párját keresik. A kiselefánt olyan helyre kerülhet, ahol alkalmas „vőlegény” található számára.

Az elefántborjú február 14-i születése után az egész ország azért aggódott, hogy kialakuljon végre közvetlen kapcsolata anyjával és szopni kezdjen, mostanra viszont a páros tökéletes viszonyban van, elválaszthatatlanok.

Az elefántbébi
Angele, az anyaelefánt és a február 14-én világra jött kiselefánt a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2013. február 18-án. A kezdeti krízisen túljutva már anyja táplálja az elefántborjút, amely Bálint-napon született, 75 kilogramm becsült súllyal és 85 centiméteres magassággal.

Az indiai elefántok tenyésztési programjában számtalan európai állatkert vesz részt, ugyanakkor éppen a nemzetközi összefogás miatt kell majd Ashának elköltöznie Magyarországról.

– Korai erről beszélni, olyan, mintha egy csecsemőnél azt találgatnánk, ki lesz a házastársa és hol fog dolgozni. De a tenyészprogramnak Asha is része. Ezért hároméves kora körül új állatkertet kell majd keresni neki – magyarázta Hanga Zoltán állatkerti szóvivő.

– Ez a program arra hivatott, hogy egész Európában koordinálja az elefántok szaporítását, és sehol ne forduljon elő rokontenyésztés. Így Asha olyan helyre kerülhet, ahol alkalmas „vőlegény” található számára.

Ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy tenyészpár esetén az elefánttehén 3-5 évente képes újabb borjút világra hozni. Így Assam és Angéle nászából is remélünk további borjakat. Ha ez sikerül, akkor a jelenlegi keretek között nem is férne el a most négy példányt számláló elefántállományunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.