Bubópestis miatt karantént rendeltek el Jumenben

A 100 ezer fős, északnyugat-kínai város több kerületét karantén alá helyezték azután, hogy július 16-án egy 38 éves férfi bubópestis következtében meghalt.

A hatóságok úgy vélik, a férfi egy mormotától kaphatta el a betegséget, amikor a döglött rágcsálót megetette kutyájával. Azt a 151 embert, akik közvetlen kapcsolatba kerültek a pestises férfivel, elkülönítették, egyelőre egyiküknél sem jelentkeztek a kór tünetei - írja a BBC. Amennyiben ez így is marad, kilenc nap múlva mindenkit elengednek.

Arról, hogy a karantén alá helyezett négy terület pontosan mekkora, nem lehet tudni. Az biztos, hogy a kórház, ahol a fertőzött elhunyt, szintén le van zárva, senki sem mehet be vagy jöhet ki onnan.

Jumenben legutóbb 1977-ben ütötte fel fejét a bubópestis. A fekete halált bolhák terjesztik, melyek azután válhatnak a betegség hordozóivá, hogy fertőzött patkányokat és rágcsálókat csípnek meg.

A középkorban Európában legkevesebb 25 millió ember halálát okozó kór ma már meglehetősen ritka betegségnek számít, és ha időben diagnosztizálják, antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.