Nem tudta fizetni a hitelt - megölte a Provident pénzbegyűjtőjét

Megkezdődött a büntetőpere annak a 20 éves pécsi férfinak, akit az ügyészség azzal vádol, hogy agyonverte a Provident Zrt. egyik pénzbegyűjtő alkalmazottját. A vádlott családja szorult anyagi helyzete miatt követte el a gyilkosságot.

Tavaly július 26-án este eltűnt a Provident egyik pécsi területi képviselője, az 50 esztendős Hamvas Vilmos. A férfi kiégett autóját megtalálták Pécs egyik elhagyott területén. A rendőrség fél éves nyomozás után, januárban gyanúsította meg a pécsi A. Istvánt azzal, hogy megölte a pénzintézet ügynökét. A férfi beismerte a bűncselekményt, s a nyomozók a gyanúsított családjának kertjében megtalálták Hamvas elásott holttestét.

Az ügy bűntetőperét szerdán kezdte el tárgyalni a Baranya Megyei Bíróság. A vádirat szerint a büntetlen előéletű, nyolc osztályt végzett, munkanélküli A. István anyjával és három húgával élt együtt egy kétszintes családi házban. Jövedelme csak anyának volt, aki 2007-től kezdve többször is arra kényszerült, hogy kölcsönt vegyen fel a Providenttől, s összes tartozása elérte a 270 ezer forintot. A hitelek részleteit az anya néha nem tudta törleszteni.

Az asszonyt a gyilkosság napjának délutánján felhívta Hamvas, és megkérdezte, tud-e fizetni. A nő azt mondta, megpróbál kölcsönt kérni. Az asszony azonban nem jutott pénzhez, és ezért inkább – telefonját otthon hagyva - elment hazulról. Hamvas később újra telefonált, s anyja mobilját a házban egyedül tartózkodó A. István vette fel. Az akkor még 19 éves fiatalember azt mondta az ügynöknek, hogy jöjjön, van pénz. Hamvas este hétkor megérkezett, s A. István leültette, majd egy előre odakészített, 85 centi hosszú feszítővassal hátulról kétszer fejbe ütötte.

A férfi földre esett és azonnal meghalt. Ezután A. István elvette az ügynöknél lévő pénzt, a halott férfit kivitte a kertbe, és sódert lapátolt rá. Ezután elhajtott az ügynök autójával, s egy félreeső helyen benzinnel leöntötte és felgyújtotta a járművet. A. István az anyjának még aznap este elárulta, mit tett, és éjjel elásta a holttestet, pár héttel később pedig lebetonozta azt a területet.

A nyereségvágyból elkövetett emberöléssel vádolt A. István a bíróságon nem tett vallomást, viszont fenntartotta rendőrségen tett részletes beismerő vallomását. Az amúgy gyenge testi felépítésű, 170 centi magas vádlottra cselekedetéért akár életfogytiglan tartó börtön is kiróható.

Az ügy érdekessége, hogy az áldozat az egyik szabadságon lévő kollegináját helyettesítve ment el A. Istvánék házába a végzetes estén. A férfi anyja nem vett részt a bűncselekményben, így ellene nem emeltek vádat. A gyilkosság után A. István anyja  eladta a család házát 16 millió forintért. A vádlott a gyilkossággal nem egész 180 ezer forintot zsákmányolt, amit pár hét alatt elköltött.

Kabátjával takarja el fejét a Pécsi Városi Bíróságon az a 19 éves férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy feszítővassal agyonverte egy hitelező cég pénzbeszedőjét
Kabátjával takarja el fejét a Pécsi Városi Bíróságon az a 19 éves férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy feszítővassal agyonverte egy hitelező cég pénzbeszedőjét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.