Bruce Springsteen nem koncertezik a transzneműeket diszkrimináló Észak-Karolinában

Lemondta pénteken hétvégi koncertjét Észak-Karolinában Bruce Springsteen, az Egyesült Államok egyik legismertebb rocksztárja, mert szerint az államban korábban elfogadott törvény hátrányosan megkülönbözteti a transzneműeket.
Észak-Karolinában két héttel ezelőtt fogadták el azt a törvényt, amely szerint a transzneműek csak a születésük szerinti nemnek megfelelő nyilvános toaletteket használhatják. A jogszabályt az állam kormányzója alá is írta.

A honlapján és hivatalos mikroblogjában közzétett nyilatkozatában Springsteen közölte: tiltakozása jeleként mondja le a koncertet. Az észak-karolinai törvény "olyan emberek kísérlete a haladás visszafordítására, akik képtelenek elfogadni, hogy országunkban már elértük valamennyi állampolgár emberi jogainak biztosítását" - olvasható a közleményben.

A törvény sokakat felháborított az Egyesült Államokban, s nem egy vállalat vagy nyílt levélben követelte a visszavonását, vagy nem indított új beruházást az államban. A PayPal például bejelentette, hogy Charlotte városában nem nyitja meg új szolgáltató központját, amely négyszáz embernek adott volna munkát, százharminc vállalat pedig - köztük a Bank of America, a Herbalife vagy az American Airlines - nyílt levélben követelte a törvény visszavonását. Az Egyesült Államokban országos a vita a saját nemükhöz vonzódókat és a transzneműeket érintő törvények, vagy törvénytervezetek miatt.

Dél-Karolinában csütörtökön terjesztettek elő hasonló tartalmú tervezetet. Az idén már több mint tizenkét szövetségi állam jelezte, hogy fontolgatja hasonló törvény beterjesztését, illetve elfogadtatását. Ezeket, és általában a saját nemükhöz vonzódók megkülönböztetését rögzítő törvényeket a társadalmi kérdésekben konzervatív politikusok szorgalmazzák, kivált 2015 óta, amikor a szövetségi legfelső bíróság - amely az alkotmánybíróság szerepét látja el az Egyesült Államokban - jogszerűvé nyilvánította az azonos neműek házasságát az ország valamennyi államában. Egyes szövetségi államok azonban, többnyire a vallásgyakorlás szabadságára hivatkozva, megpróbálják megkerülni a legfelső bírósági döntést.

Floridában például az idén július elejétől lép érvénybe az a törvény, amely lehetővé teszi vallási szervezetek és papok számára, hogy a lelkiismeretükre és vallási meggyőződésükre hivatkozva visszautasítsák azonos nemű párok házasságkötésének celebrálását. Indianában, Oklahomában és Texasban is érvényben van ilyen értelmű törvény. Mississippi államban Phil Bryant republikánus kormányzó kedden írta alá azt a törvényt, amely szintén lehetővé teszi, hogy vallási meggyőződésre hivatkozva megtagadhatják azonos nemű párok összeadását, kórházakban ilyen betegek ellátását, a munkaadók pedig elbocsáthatnak, vagy megtagadhatják a felvételt a saját nemükhöz vonzódóktól. Mississippiben szintén szabályozzák a nyilvános toalettek használatát.

Virginiában és Georgiában a törvényhozók szintén hasonló értelmű törvényeket szavaztak meg, ezeket a "vallási szabadság törvényeinek" nevezik, ám a kormányzók a múlt héten mindkét államban éltek vétójogukkal, nem írták alá őket, s így nem is léptek életbe. Pennsylvania állam demokrata párti kormányzója, Tom Wolfe ugyanakkor a héten két kormányzói rendeletet is kibocsátott a transzneműek védelmében, megtiltva a munkahelyeken a homoszexuálisok és a transzneműek elleni mindenfajta hátrányos megkülönböztetést. Wolfe tavaly az állam tisztifőorvosának egy transznemű nőt nevezett ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.