Bringás források - kerülő utakon?

Bármilyen súlyos a válság, semmi sem indokolja, hogy a bicikliutakra szánt pénzt teljesen elvegyék - írta a fejlesztési miniszternek Gusztos Péter. De igen, válaszolta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, ám ha a bringások találnak máshol fölös pénzt, megfontolják.

Rossz úton jár a kormány, amikor 12 milliárd forintnyi forrást tervez elvonni a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) kerékpárút-fejlesztésre vonatkozó fejezetéből - írta a Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszternek címzett nyílt levelében Gusztos Péter. Az SZDSZ-es politikus megfogalmazása szerint nem vonják kétségbe a válság súlyosságát és a pénzek átcsoportosításának szükségességét, azt viszont semmi sem indokolja szerintük, hogy a bicikliútra szánt pénzeket szinte teljes egészében elvegyék.

"Túl könnyen mondja a kormány, hogy a csökkentés, az elvonás nem érinti a már elbírált pályázatokat. Épp a kormány állít ki magáról szegénységi bizonyítványt azzal, hogy a 14 milliárd forintos keretből nyolc hónap alatt mindössze kétmilliárd forintra van érvényes szerződés" - mutatott rá Gusztos, arra kérve a kormányt, gondolja újra döntését (amely miatt, ahogy arról már beszámoltunk, a Critical Mass bringás közösség tüntetést tervez).

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) lapunknak azzal indokolta a bringás keret megnyirbálását: az összes olyan területen próbáltak lecsípni, ahol vagy nem érkezett be elegendő pályázat, vagy más forrásból kivitelezhetőek a fejlesztések (összességében 1400 milliárdos gazdaságélénkítő csomagról van szó). "Gazdasági és munkahelyteremtési szempontokat figyelembe véve összehasonlíthatatlanul fontosabb mondjuk, két zsákfalu összekötése, és így az esély megteremtése az ott élők számára, mint ugyanott kerékpárút építése. Máshogy megközelítve: vajon egy turisztikai célpont fejlesztése a kiemeltebb feladat, avagy az odavezető kerékpárút megépítése?" - olvasható az NFÜ lapunkhoz eljuttatott állásfoglalásában.

További szempont volt – tették hozzá –, hogy be kell tartani az átcsoportosításokra vonatkozó EU-s szabályokat is, amelyek jelentősen korlátozzák a kormány mozgásterét. Az átcsoportosítás, mint írják, nem érinti a már elbírált és támogatott pályázatokat. A 14 milliárd forintos keretre 8 hónap alatt 2 milliárd értékű pályázat érkezett, ami az NFÜ szerint nem kiemelkedő, de nem is rossz érték, mivel a 14 milliárdos forrás 2013-ig volt tervezve. Hangsúlyozzák továbbá: más forrásokból továbbra is van lehetőség kerékpárút–fejlesztésre pályázni; csak a regionális programok keretében 10,7 milliárd forint áll rendelkezésre, az erről szóló pályázatokat a következő hetekben írják ki.

Amennyiben az ügyben megszólaló civilek és politikusok megnevezik azokat a KÖZOP forrásokat, ahonnan érdemes forrást elvonni, akkor annak kivitelezhetőségét az NFÜ meg fogja vizsgálni - ígéri a fejlesztési ügynökség.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Critical mass
Critical mass
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.