Botrányt okozott Moszkvában a Louis Vuitton pavilon

A moszkvai GUM felkérte a Louis Vuitton francia divatházat, hogy bontassa le a Vörös térre épített pavilonját, amely nagy ellenkezést váltott ki orosz politikai és társadalmi körökben. Az orosz államfői hivatal már nem kérte, hanem követelte szerdán a bontást.

A Vuitton-márka motívumaival és színeivel díszített hatalmas utazóláda formájú pavilont közvetlenül a moszkvai luxusáruház szomszédságában állították fel a napokban. A párizsi cég a különleges reklámmal a GUM fennállásának 120. évfordulója keretében a jövő hétfőn megnyitni tervezett kiállítását harangozta be. A pavilonban olyan világhírességek bőröndjeit és utazótáskáit akarták bemutatni, mint Ernest Hemingway amerikai író, vagy Greta Garbo svéd, valamint Catherine Deneuve francia színésznő.   

A 9 méter magas és 30 méter hosszú pavilon nem csak a Vörös téren álló Lenin-mauzóleumot védő kommunistákat és a kormányzó Egységes Oroszország pártot zavarta, de városvédők is felemelték szavukat az ideiglenes építmény ellen. Szerintük az rontja az UNESCO által kulturális világörökségnek nyilvánított és 1990-ben a világörökségi listára felvett Vörös tér műemlékegyüttesének látványát. 

A Moszkva egyik fő turista látványosságának számító, a Kreml fala mellett húzódó történelmi tér évek óta nagyszabású kulturális vagy éppen sportrendezvényeknek ad helyet. Ott zajlott a Szpasszkaja Basnya elnevezésű nemzetközi fúvószenekari fesztivál, a Selyemút rally indítására is ott került sor, és arra is volt példa, hogy a Lenin-mauzóleumot hatalmas vászonnal takarták el, amely épp az adott eseményt reklámozta. 

Az orosz Társadalmi Kamarában már kezdeményezték, hogy több moszkvai történelmi helyszínhez hasonlóan a Vörös téren se lehessen kereskedelmi tevékenységet folytatni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.