Botrányok és siker - 2012 Madonna éve volt

Madonna amerikai popénekes sokat vitatott MDNA című turnéja hozta a legnagyobb összbevételt 2012-ben, de azért Bruce Springsteen és Roger Waters sem panaszkodhat.

Madonna 72 előadásból álló turnéja összesen 228,4 millió dollár (50 milliárd forint) bevételt produkált - derült ki a Billboard magazin által összeállított ranglistából. Az amerikai popdíva mindenhol telt ház előtt lépett színpadra, és több mint 1,6 millióan váltottak jegyet a koncertjeire világszerte. 

Dolgoznom kell. Izzadnom. Új zenét kell csinálnom! - véli Madonna, és a siker valóban garantált
„Dolgoznom kell. Izzadnom. Új zenét kell csinálnom!”

Az év 25 legsikeresebb turnéját felvonultató lista második helyét Bruce Springsteen & the E Street Band szerezte meg 199,37 millió dolláros bevétellel. A Főnök és állandó kísérete ugyan 72-ből csak 54-szer adott telt házas koncertet, de még így is mintegy 500 ezerrel több ember előtt lépett színpadra, mint Madonna. 

A dobogó harmadik fokán Roger Waters és a The Wall Live című show végzett 186,46 millió dolláros bevétellel. A Pink Floyd egykori tagját 72-ből 51 alkalommal fogadta telt ház és a koncertekre több mint 1,6 millióan váltottak jegyet. A zenésznek tavaly sem volt oka panaszra, 2011-es turnéjával is az élbolyban végzett a bevételeket tekintve, és bizonyára jövőre sem lesz másképp, hiszen ismét megutaztatja a legendás Falat, hozzánk augusztus 25-én látogat majd el.

Michael Jackson zenéjének halhatatlanságát jelzi, hogy a Cirque Du Soleil Immortal World Tour című show-ja a negyedik helyet szerezte meg az idei ranglistán. A világhírű utazó társulat 183 előadást számláló turnéja 147,3 millió dolláros összbevételt hozott. 

A brit Coldplay együttes 147,1 millió dolláros bevétellel záró turnéja az ötödik, míg Lady Gaga amerikai énekes 96,4 millió dollárt produkáló koncertsorozata a hatodik helyig jutott. A legjobb 25 között szerepel továbbá Elton John (32,9 millió dollár) és Rod Stewart (30,1 millió dollár) is.

A magazin által megkérdezett zenei szakemberek szerint 2012 erős év volt, akár a popot, a countryt vagy az elektronikus zenét nézzük. Rengeteg koncert és fesztivál volt, nagy húzónevekkel, és a zenei élet jobban pörgött, mint a korábbi években.

Ugyanakkor többen megjegyezték, hogy lehet, hogy jól ment a szekér, de minden viszonyítás kérdése: a U2 tavaly 360° Tour nevezetű turnéjának hála közel 300 millió dollárt keresett. Az idei nyertes sokkal kevesebbet kaszált, hiába járta be a világot, és hiába volt állandó szereplője a bulvársajtónak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.