Botrány: megkötözött fekete nőn pózolt az újságíró

Hatalmas felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban egy éppen a Martin Luther King napon megjelent interjú, melyhez illusztrációként olyan fotót használtak, ahol a meginterjúvolt újságírónő egy megkötözött, meztelen, fekete nőt formázó széken ül.

A kompromittáló fotó a Buro247 magazinban jelent meg egy az orosz művészeti lap, a Garage Magazin főszerkesztőjével, Dása Zsukovával készült interjú kapcsán. Az élethű, megkötözött nőalakot mintázó ülőalkalmatosság meztelen, csupán bugyit, hosszú kesztyűket és magas sarkú csizmákat visel, testtartása alárendelődő. Ezen a széken pózol királynői testtartásban a fehér bőrű Dása (aki mellesleg Roman Abramovics üzletember felesége), így a kép a fehér felsőbbrendűség téveszméjét szimbolizálja a kritikusok szerint.

A fotó miatt a Bruno247 szerkesztőségét elárasztották a panaszlevelek, így a fényképről levágták a fekete nőt, csak a csizmái kandikálnak ki az interjúalany háta mögül. A hírt elsőként megjelentető Fashionbomb.com arra hívta fel a figyelmet, hogy már szinte csak a divatvilág engedi meg magának az alkotói szabadság és a kreativitás nevében az ehhez hasonló, harsányan rasszista megnyilatkozásokat, és éppen itt az ideje, hogy ennek a trendnek véget vessenek.

A magazin azt is kiderítette, hogy az ülőbútor eredetije valószínűleg Allen Jones brit pop-art művész 1967-es alkotása lehet, mely ugyan ebben a pozícióban ábrázol egy megkötözött fehér nőt. Az extravagáns bútordarab egy kollekció részét képezte.

Dása Zsukova kedd délután szólalt meg a botrány kapcsán az Evening Standardben, s elmondta, a magazin jogosulatlanul használta fel a fotót, mely eredetileg éppen egy a nemi identitás és a rasszizmus kérdéseit boncolgató művészeti projekthez készült. A főszerkesztő bocsánatot kért mindenkitől, akit a fényképpel megsértettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.