Borzalmas részletek a Szita-gyilkosság tárgyalásán

Tagadja a Szita Bence meggyilkolásával bíróság elé állított három vádlott, hogy ők ölték volna meg a 11 éves fiút. Így a tárgyalás első napján nem volt gazdája a szörnyű gyilkosságnak. A vádirat szerint azonban a bizonyítékok egyértelműen a trió ellen szólnak.

A Kaposvári Törvényszéken a vádirat felolvasásával elkezdődött a tavaly 11 évesen meggyilkolt Szita Bence vádlottainak büntetőpere. Az ügyészség 14 életévét be nem töltött személy ellen kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés vádjával állította bíróság elé Bogdán Józsefet, Kertész Józsefet és P. Erikát. A két férfi vállalja nevét és arcát a bíróságon, a vádban szereplő bűncselekményt viszont tagadják, akárcsak P. Erika. Pedig a bizonyítékok alapján egyértelműen rekonstruálhatónak tűnik a gyilkosság, s annak minden előzménye.

A vádirat szerint a 48 éves P. Erika azért ölette meg a két férfival a felsőmocsoládi Szita Bencét, mert úgy érezte, a fiú az oka annak, hogy Bence nevelőapjával nem felhőtlen a kapcsolata. A gyilkosságot 2012. október 29-én követték el. Az adóhivatalnál dolgozó asszony Kaposvárra hívta Bencét, majd bemutatta neki a két férfit, s azt mondta a fiúnak, hogy azért autóznak el a közeli Sántos községbe, mert bulizni fognak. A Sántos melletti erdőben azonban az erőszakos bűncselekmények miatt már többször büntetett Bogdán József leütötte a fiút, Kertész József pedig sírt ásott Bencének. A magához térő fiút Bogdán összeverte, nyakára lépett, ásóval szétverte a fejét, majd egy késsel negyven sebet ejtett rajta. A fiú még akkor is élt, derült ki a vádiratból, és halálát az okozta, hogy miután eltemették, megfulladt a belélegzett földtől. Később, mivel a triót az arra járó vadászok meglátták, a három vádlott visszament, kiásta a holttestet, és eltemette Kaposvár határában. A gyilkosságért P. Erika 192 ezer forintot adott a két férfinak, a pénzt ékszerei eladásából teremtette elő. A történethez tartozik, hogy a két férfi október közepén ismerkedett meg egymással a kaposvári hajléktalan szállón. Bogdán azért került oda, mert akkor szabadult hét éves börtönbüntetésből, Kertész meg válása miatt lett hajléktalan, el kellett ugyanis hagynia felesége családi házát.

Az első tárgyalási nap délelőttjén meghallgatták a bérgyilkossággal vádolt két férfit. Bogdán József nem tett vallomást, ezért a bíró felolvasta, hogy az 58 éves férfi mit mondott a rendőrségi kihallgatások során. Bogdán a nyomozóknak tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz. Elismerte, hogy Kertész és ő járt a gyilkosság helyszínéhez közeli erdőben, ám oda csak szexelni mentek P. Erikával. A kopaszra nyírt, kigyúrt férfi rendőrségi vallomásai ellentmondásosak: néha arról beszélt a nyomozóknak, hogy pecázott, és azért lett sáros, mert elesett a tó partján, néha meg arról, hogy P. Erika erdőben elakadt autójának megtolásakor kente el magát. Egyik vallomásában azzal próbált alibit igazolni, hogy az estét öccsével töltötte. Általában tagadta, hogy találkozott volna Bencével, de volt, amikor arról beszélt, hogy a fiú is velük volt a gyilkosság napján.

Kertész József tett vallomást a bíróságon, ám ő is tagadta, hogy köze lenne a kegyetlen bűncselekményhez. A 42 éves férfi azzal védekezett: nem tudta miért mennek az erdőbe Bencével, s amikor megálltak az autóval, Bogdán József késsel és négy gyermekének megölésével fenyegetve kényszerítette őt arra, hogy temesse el az összevert és agyonszurkált fiút. Kertész részletesen elmondta, hogy Bogdán miképp bántalmazta Bencét (amit a tárgyaláson elfojtott zokogással hallgatott végig a fiú anyja). A sírásást magára vállaló, hebegő szavú Kertész azt állította, hogy Bogdán szinte élvezettel kínozta Bencét, s a gyilkossághoz elemlámpával fényt biztosító P. Erika elégedett szavakkal nyugtázta az újabb és újabb rúgásokat, szúrásokat. Az ügyész megkérdezte Kertészt, hogy ha ő a gyilkosságban ártatlan volt, miért nem jelentette fel utóbb Bogdánt? Az önmagát egyébként mélyen hívőnek tartó, és időnként keresztet vető Kertész ezt azzal magyarázta, hogy rettegett Bogdántól.

Ugyanezt mondta a bíróságon P. Erika is. A vallomását alig hallhatóan elmotyogó asszony nem ismerte el, hogy ő bujtotta volna fel a két férfit a gyilkosságra, s a magát szintén mélyen hívőnek mondó asszony csak abban tartotta magát bűnösnek, hogy nem tudott segíteni Bencének. Szerinte az történt, hogy a két férfinak megemlítette, nem jön jól ki Bencével, s ez rossz hatással van a fiú apjával folytatott viszonyára, mire Bogdán a gyilkosság napján kijelentette: ő megoldja problémáját. Mivel a férfi félelmetesen viselkedett, eltűrte, hogy Bogdán és Kertész a kocsiból kiszállva bekísérje az erdőbe Bencét, és megölje. A gyilkosságnál nem volt jelen, a holttestet később sem látta.

Minderre Bogdán József úgy reagált, hogy semmi köze a gyilkossághoz, azt  P. Erika és Kertész József követhette el, s azért találták ki, hogy ő tette, mert azt gondolták, hogy az ő erőszakos múltja miatt hisznek majd nekik a nyomozók és a bírók. Itt véget ért az első tárgyalási nap. Kedden folytatódik per, előbb P. Erika fejezi be vallomását, majd a tanuk meghallgatása következik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.