Borúra nem jön derű: eső, köd és szél jön hétfő

Hétfő estig többnyire borult, párás időre számíthatunk több helyen esővel, inkább csak északkeleten, keleten lehet némi napsütés.

Többnyire erősen felhős vagy borult, párás időre van kilátás, vasárnap délutántól hétfő délig keleten, északkeleten hosszabb időre is csökkenhet a felhőzet. Több helyen várható eső, zápor, a nagyobb mennyiség nyugaton valószínű. Éjszaka a kevésbé felhős helyeken köd képződik. A keleti, délkeleti szél reggelig mérsékelt marad, hétfőn többfelé megélénkül, helyenként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 9, 15 fok között várható, északkeleten, keleten lesz melegebb.

Az időjárási helyzet Európában

A változékony időt okozó légköri frontok a kontinens északi és nyugati peremén helyezkednek el. Emiatt a Brit-szigeteken és a Skandináv-félszigeten sok a felhő, több helyen esik az eső.

Ugyanakkor a szárazföld többi részén egy hatalmas, középpontjával a Lengyel-alföld és a Kelet-európai-síkság felett található anticiklon alakítja az időjárást. Hatására többnyire napos az idő, de az anticiklon peremén, elsősorban az Alpok és a Kárpátok környékén nagyobb területen borult az ég, és az Adriai-tenger északi része fölött található magassági hidegörvény miatt többfelé eső, zápor is előfordul.

Európa nagy részén a hőmérséklet csúcsértéke általában 6, 14 fok között változik, de a Skandináv-félsziget északi részén csupán 0, +5 fokot mérnek. Ezzel szemben a mediterrán tájakon a délutáni órákra 20, 25 fok közé melegszik fel a levegő.

A Kárpát-medence időjárásában hétfő estig lényeges változás nem lesz; a ciklonális görbületű nyomási mezőben továbbra is többnyire borult, párás időre számíthatunk több helyen esővel, inkább csak északkeleten, keleten lehet némi napsütés.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.