Krokodilokra bíznák a halálraítélteket Indonéziában

Mert őket nem lehet megvesztegetni. Indonéziában a kábítószer-ellenes hivatal vezetője tett javaslatot egy börtönsziget felépítésére, amelyen sósvízi krokodilok – a világ legnagyobb hüllői – őriznék a kábítószerrel történő visszaélésekért halálra ítélt foglyokat. 
Az ötletet az 1973-as James Bond-film, az Élni és halni hagyni adta, amelyben a főszereplőt alakító Roger Moore krokodilokon rohanva menekül el egy szigetről. Most az indonéziai kábítószer-ellenes hivatal vezetője, Budi Waseso állt azzal, hogy börtönszigetet lehetne felépíteni, ahol sósvízi krokodilok őriznék a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények – például a kereskedelem – miatt halálra ítélt foglyokat. Szerinte a hüllők sok szempontból megbízhatóbbak az emberi munkaerőnél, mivel nem lehet őket megvesztegetni.

Bár Indonéziában a törvény kíméletlen szigorral sújt le a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőire, droghoz a burjánzó korrupció miatt így is bárki könnyedén hozzáférhet, a különféle szerek fogyasztása pedig kedvelt annyira elterjedt, hogy Joko Widodo elnök egyik közelmúltbeli kijelentése szerint „nemzeti vészhelyzet” van. Az elnök többször is jelezte, hogy maga is a halálbüntetés híve.

Ami a sósvízi krokodilokat illeti, Waseso a Tempo indonéz hírportálnak úgy nyilatkozott, annyi hüllőt akarnak bevetni börtönőri szerepben, amennyit csak tudnak. A megvesztegethetetlenség mellett egyébként számít a vérszomj is, az utóbbiból pedig rengeteg szorult a Délkelet-Ázsia és Ausztrália egyik hírhedt emberevőjének számító állatfajba, amely nem mellesleg a világ legnagyobb hüllője. Waseso azt mondta, hogy ha kell, személyesen kutatja fel a börtönsziget meglapításához sósvízi krokodilokat.

A terv egyelőre még kezdeti szakaszban van. Sem a Waseso elképzeléseiben szereplő börtön pontos helyéről, sem a nyitás dátumáról nincs döntés még – számol be az AFP hírügynökség.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.