Börtönbünbe megy a segélyekkel csaló nagykanizsai önkormányzati dolgozó

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla kedden annak a nőnek a négyéves börtönbüntetését, aki 2008-2009-ben a nagykanizsai önkormányzat dolgozójaként összesen mintegy öt és félmillió forint segélyt utalt át jogtalanul két asszonynak, majd a pénz felét visszakérte tőlük.

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Zalaegerszegi Törvényszék korábbi határozatát és a 44 éves Pécsi Katalint jogerősen is hivatali visszaélés, s csalás miatt marasztalta el. A többletbevételhez jutó két nőt mint bűnsegédet két év, öt évre felfüggesztett, illetve nyolc hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta. Emellett kötelezte a vádlottakat az okozott kár megtérítésére.

Pécsi Katalin 2008-2009-ben a segélyek és támogatások kifizetéséért felelős köztisztviselőként dolgozott a nagykanizsai polgármesteri hivatalban. Elhatározta, a kiutalásokat kezelő számítógépes program, továbbá az ellenőrzések hiányosságait kihasználva szerez pénzt. Az öt és félmillió forintot a két, nehéz anyagi körülmények között élő, gyermekeket nevelő nőhöz juttatta, s megkereste őket, hogy igényt tart a pénz felére, melyet megkapott.

A bűncselekményre egy, a polgármesteri hivatalban folytatott revizori vizsgálat derített fényt, amit belső vizsgálat és rendőrségi feljelentés követett. Ezzel párhuzamosan nyolc hivatali dolgozó ellen fegyelmi eljárás indult, amelynek végén Pécsi Katalint hivatalvesztéssel, öt alkalmazottat pedig fegyelmivel sújtottak, kettőt felmentettek, mert nem találtak vétkesnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.