Börtönbor: sötét, gyümölcsös és szabadságízû
Lehet, hogy a homokos talaj és a napsütés is közrejátszik benne, ám az, hogy a portugál Pinherio Da Cruz börtön bora díjnyertes lett, a szakértõk szerint azoknak a raboknak köszönhetõ, akik készítik.
Nincsenek csíkos rabruhák, fegyveres õrök vagy õrtornyok, a szõlõben dolgozó elítéltek éles szerszámokat is visznek magukkal a földekre és hébe-hóba még egy üveg bort sem tagadnak meg tõlük.
"Kapcsolatunk a bizalmon nyugszik, kiválasztjuk azokat a rabokat, akiknek a bûnlajstroma alapján megengedhetjük, hogy ezt a munkát végezzék" - magyarázta Antonio Matias, a korábbi fegyõrbõl lett bortermelõ, aki a börtön pincészetét vezeti. A bort "a rabok által megízlelt remény", a foglyok "nemes érzései" gazdagítják - állította a vezetõ borász, aki a palackok címkéjét jegyzi.
A börtönborászat ötlete ezen a dél-portugál vidéken az ötvenes években merült föl, mint az elítéltekkel végeztethetõ fizikai munka egyik formája. Ám az évek során afféle jutalommá vált a jó magaviseletû "beutaltak" számára, hiszen nemcsak rugalmasabb börtönszabályokat nyújtott nekik, hanem egy kis "szabad levegõt" is.
"A célunk elsõsorban az, hogy segítsünk az elítélteknek visszatérni a társadalomba. És ha közben még jó bort is tudunk termelni, annál jobb" - fogalmazta meg a vállalkozás lényegét Matias.
A rabmunkások leginkább azért szeretik ezt az elfoglaltságot, mert gyorsabban telik az idõ, mint a rács mögött. "2,2 eurót kapunk naponta, ami nem sok a munkáért, de így gyorsabban telik az idõ" - erõsítette meg Vitor Grilo, aki gyilkosságért kiszabott 19 évének felét tudta már maga mögött.
A börtön borászata évente 25 ezer liter vörösbort és ötezer liter fehéret termel, amelybõl összesen mintegy százezer eurós (25 millió forint) bevételre tesz szert. Egy palack több mint 30 eurót kóstál az elegánsabb lisszaboni éttermekben.